Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Tragom krivične prijave: da li je Damir Kukić počinio krivično djelo plaćajući prljavu uslugu Šefiku Barakoviću?

Tragom krivične prijave: da li je Damir Kukić počinio krivično djelo plaćajući prljavu uslugu Šefiku Barakoviću?

Kantonalno tužilaštvo ZDK je protiv propalog rektora UNZE Damira Kukića, podnijelo (samo) dvije krivične prijave. Interesantno je da je osnovanost prve krivične prijave praktično već dokazana, dok se za drugu vezuju vrlo zanimljive informacije. Izvor portala Ekran.ba koji je dobro upućen u rad UNZE u vremenu dok je Kukić obnašao funkciju rektora, navodi da je druga krivična prijava praktično vezana za dešavanja u Sarajevu, i to na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Krenimo redom.
U oktobru 2017. godine Damir Kukić preuzima funkciju rektora UNZE. I odmah se na dnevnom redu njegovih sjednica nalazi Šefik Baraković, opskurni profesor Pravnog fakulteta UNZE, upotrebljiva neznalica koja je neformalnim centrima moći u Sarajevu i Visokom služila za potrebe obezbjeđivanja diploma odabranim pojedincima. Baraković bi se rado prihvatao posla mentora ili člana komisije, a zauzvrat je ostvarivao napredak u akademskoj karijeri, ma šta to u njegovom slučaju značilo. Izvor portala Ekran.ba navodi da je on  bio “krpa kojom su se zatvarale sve prljave rupe koje je trebalo zatvoriti”.
Najprljavija rupa u čijem zatvaranju je Baraković sudjelovao, jeste udoktoravanje Sanje Vlaisavljević, opskurne zastupnice nacističkih ideja, koje je izložila i u tekstu koji je, uz ostale članove paraobavještajne komisije, Baraković proglasio doktoratom. Prema navodima izvora portala Ekran.ba, Baraković je upravo za ovaj prljavi posao dobio izbor u zvanje redovitog profesora i poziciju šefa Katedre za filozofiju i sociologiju. Mada nije zaposlen na Filozofskom fakultetu i mada je tadašnja opskurna dekanesa Memnuna Hasanica, ne manje suspektna od Kukića, predlagala Spahiju Kozlića za šefa katedre, Kukić je, prema ovim izvorima, imenovao Barakovića, kako bi mu obezbjedio stimulaciju radi koje danas odgovara pored sudom. Pored toga, Barakoviću je, kao kompenzacija za prljavi posao u komisiji “najuspješnije sarajevske sponzoruše” (kako je to definirao Dražen Pehar), obezbjeđen i izbor u zvanje redovitog profesora i niz drugih plaćenih komisija. Kukić je, čak protivno volji svoje bliske suradnice Hasanice, postavio Barakovića, što je Tužilaštvo ZDK, sa punim zakonskim osnovom, okarakteriziralo kao krivično djelo, a Općinski sud u Zenici potvrdio kao takvo.
Tako je Damir Kukić od nagrađenog, postao žrtva političkih igara paraobavještajnog umreženja razvijanog kroz neformalni centar moći Miroslava Tuđmana. Šefik Baraković je, pored nagrade na UNZE, nagrađen i na UNSA sudjelovanjem u komisijama za koje, kako navodi naš izvor, nije ni znao da postoje. Navodno je na temelju prljavog posla koji je odradio udoktoravajući Čovićevu zvučnicu, pored zvanja redovitog profesora, ostvario i apanaže u zbirnim iznosima od desetak hiljada maraka. Ove informacije je veoma teško provjeriti s obzirom na protok godina od tada (2016/2017. godina je vrijeme dešavanja nečasnih radnji), ali postoji dosta osnovanih indicija da su se stvari odvijale upravo tako.
Uostalom, drugi član ove kriminalne komisije, Asim Peco, za svoje nečasno sudjelovanje u navedenoj komisiji nagrađen je pozicijom dekana Nastavničkog fakulteta na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru i dugogodišnjim angažmanom na Sveučilištu u Mostaru, koji je doduše potaknut i drugim nečasnim radnjama koje je obavljao ovaj turbo-sociolog. Kada znamo da na SUM ni muhe ne lete bez odobrenja Dragana Čovića, nije teško pogoditi kako je jedan “dunjalučki sociolog”, pored svih drugih sociologa iz Hrvatske i HDZ BiH, mogao dobiti angažman na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Izvori portala Ekran.ba sa Univerziteta Džemal Bijedić navode da se Peco rado nalazio “pri ruci” Čovićevom umreženju, što je evidentno i iz sudjelovanja u komisiji koje mu je donijelo izdašnu “nagradu”.
Pored svega, Šefik Baraković i dalje uživa u privilegijama svojih nedjela. Mada je ispunio uvjete za mirovinu, njegov angažman je produžen. Niko na UNZE nema potrebu za Barakovićem, ali on ima potrebu da i dalje glumi profesora i ta njegova želja je, zahvaljujući umreženju kojem služi, uslišena. Na UNZE je već odavno važnije pripadati paraobavještajnim umreženjima, nego pisati knjige. Šefik Baraković je živi dokaz za to! Za utjehu je to da barem Damir Kukić odgovara za počinjena nedjela!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …