Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nemojmo se zavaravati: Stoltenberg je poručio da je BiH dio “ruskog sveta”! Dolaze još teži dani po BiH!

Nemojmo se zavaravati: Stoltenberg je poručio da je BiH dio “ruskog sveta”! Dolaze još teži dani po BiH!

Smiješno je kako se lažni analitičari i još lažniji intelektualci finansirani iz zapadnih fondacija trude dokazati da je Stoltenbergov posjet bio nešto drugo do jasnog pokazivanja Rusiji da je na stolu nagodba u kojoj BiH pripada “ruskom svetu”! Doduše, rečeno je i da “nasilje neće biti tolerirano”, ali o tim detaljima teško da će neko voditi previše računa ako sve bude pod kontrolom! To je logičan epilog tridesetogodišnjeg finansiranja ruskog umreženja u BiH od strane zapadnih organizacija!
Vjerovatno se samo još Kličko iz Bugojna čudi kako to da je njegova ofanziva u priključivanju NATO savezu propala, ali kad se ne bi čudio Helez ne bi bio ono što jeste – Kličko iz Bugojna! Politika “visočkog lobija” sažeta u sintagmu “islam i na istoku i na zapadu, ali bez državnog identiteta”, sada se pokazuje u svojoj idejnoj osnovi prihvatljivog i podržavanog bošnjačkog faktora koji u političkom smislu ostaje na razini nasilja u mahali i sitnog kriminala na pijaci, uz nezaobilaznu podršku prosjacima kao izraza moralnog osjećaja! Rezultat takve  politike je da je njenim sljedbenicima važnije pitanje Palestine od pitanja vlastite države, jer oni glupo misle da se njihovo pitanje rješava u Palestini (što nije potpuno netačno, ali na dijametralno suprotan način od onoga kako sami sebi predsatavljaju)!
Dok su pažljivo uništavani intelektualni i stručni kapaciteti BiH, kojim su, da apsurd bude veći, građeni na Zapadu, stvarani su diletanti i neznalice koji su predstavljani kao “mislitelji” i pretvarani u akademike. Tako su akademici postali znanstveni diletanti poput Nerzuka Ćurka ili njegovog mentora Mirka Pejanovića, presuđenog na dvije godine uvjetnog zatvora zbog zloupotreba i nezakonitog sticanja imovinske koristi, dok su zaustavljani svi projekti vezani za povezivanje BiH sa modernim svijetom. Notorni marionetski mediji su dobijali podršku zapadnih organizacija, čak i u slučaju kada se radilo o proruskim medijima, ali neovisni medeiji su optuživani za sve što ih je činilo – neovisnim! Pravosuđe je, pod upravom zapadnih mentora, dovedeno na razinu najveće organizirane zločinačke mreže, u kojoj lopovi ne budu presuđeni za lopovluk zato jer – nisu bili svjesni šta čine  (slučaj poznat portalu Ekran.ba, bit će predstavljen javnosti u narednom periodu!) Sve ovo, kao i mnogo toga što je u vezi sa ovim ili proističe iz ovakvog činjenja, dovelo je do onoga što danas imamo – Stoltenberg mrtvo-hladno kaže nećete u NATO!
I šta sad? Sad će se pojaviti razni Zahiragić-poluinteligenti koji će zagovarati približavanje Rusiji! Ili, u blažoj varijanti, stvaranje koalicije, odnosno priljepljivanje za Hrvatsku! I u jednoj i u drugoj varijanti nema BiH države! BiH je propustila da izgradi vlastitu, autonomnu politiku, kakvu danas demonstrira Albin Kurti na Kosovu. U BiH nije izgrađeno društvo na kojem bi počivala država, a uzrok toga je isključivo u etno-politikama, koje su jedine imale podršku Zapada i Rusije istodobno! Kome to nije dovoljno jasno, zaista nema kapacitet sudjelovanja u bilo kakvoj ozbiljnoj priči.
Uz sve ovo, plasirana je priča o nekakvom “bosanskom saboru”, koja za cilj ima samo dalje sluđivanje BH javnosti i isključivanje iz javnog prostora svih onih koji ne odgovaraju politikama podjela i kriminala. Na nekakve sabore pozivaju dojučerašnji (vjerovatno i današnji) suradnici KOSa, odnosno tajnih službi, u samom pozivu praveći selekciju onih koji trebaju biti pozvani. Jednaka stvar je i sa “probosanskim strankama” koje su potpuno obesmislile ovaj izraz trpajući u isti koš sve one koji nisu SDA, SNSD i HDZ, legitimirajući stranke koje postoje i organizirane su isključivo u funkciji interesa susjednih zemalja i stranih centara moći.
U takvim okolnostima Stoltenberg dođe i kaže: “žao nam je, vi ne možete u NATO zato jer oni koje smo mi podržavali da se ponašaju tako kako se ponašaju, ne žele da pristupe Savezu”! To je istina njegovog dolaska. Zato je i trebalo da ministar odbrane BiH bude – Kličko iz Bugojna!
Jasnije je nego ikad da BiH treba bosansku politiku! Ne “probosansku”, nego bosansku! Ostaje pitanje nije li prekasno za njeno artikuliranje?! Ali i imperativ da se, uprkos svemu, počne raditi na njoj!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …