Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kritično zagađenje u Sarajevu!

Kritično zagađenje u Sarajevu!

Na žalost Ekran je ponovo bio u pravu, kada smo još prošle godine najavili da Vlada Kantona Sarajevo nije sposobna riješiti problem zagađenja u glavnom gradu. Ovih dana su naše prognoze potvrđene. Zagađenje je ponovo dostiglo kritičnu tačku, a Vlada i dalje ništa ne preduzima kako bi ovaj problem bio barem umanjen.

Naravno, sada je i kasno da se preduzima bilo šta, izuzev da se gasi nastali požar. Vlada je ponovo dokazala svoju nesposobnost, što nikada nije ni bilo upitno, ali ostaje činjenica da se sa ovakvom situacijom svi građani dovode u opasnost od trovanja i težih oboljenja. Imajući u vidu da sve do kraja decembra nisu predviđene veće padavine, gotovo sa sigurnošću se može reći da pred nama stoji jedan period u kojem će građani Sarajeva živjeti u izuzetno teškim okolnostima po zdravlje.

Glavni krivac za ovakvo stanje je nesposobna Vlada KS, koja do danas nije ništa preduzela da se situacija sa zagađenjem zraka popravi. Nisu uvedene zabrane za grijanje na ugalj, kao ni porezi na ekološki neprihvatljiva vozila. Pored toga, neplanska i isključivo profitom vođena gradnja u Sarajevu, zatvorila je strujenja zraka, tako da glavni grad ostaje začepljen smogom. Gradnja zgrade Sarajevo City Centra navodno je i defnitivno zatvorila mogućnost prirodnog razbijanja naslaga smoga.

Sadašnja situacija je takva da rješenja nema. Sa Vladom KS neće ga ni biti. Građanima ostaje da se zatvore u kuće, ali ni to nije rješenje budući da vlast nije proglasila vanredno stanje. To je današnja, porazna, slika Sarajeva.

 

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *