Home / VIJESTI / Zašto se osjećamo loše raspoloženo kada pada kiša?

Zašto se osjećamo loše raspoloženo kada pada kiša?

Iako ne utječe direktno na hormone, kiša uistinu utječe na razinu energije i raspoloženje. Ukoliko se danas osjećate pomalo tužno i depresivno – niste jedini. Tmurno i kišovito vrijeme utječe na na gotovo sve segmente našega života.

Najčešći simptomi koje osjetimo uslijed kišnog dana su depresija, razdražljivost, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, pospanost, glad i želja za slatkim, a češći su kod žena nego kod muškaraca.

Što se utjecaja na zdravlje tiče, istraživanja su pokazala da su za vrijeme kišnih dana mnogi ljudi skloniji unošenju viška kalorija i to zahvaljujući nedostatku sunca koji je zaslužan za proizvodnju vitamina D koji pak proizvodi hormon leptin, a upravo on govori da je želudac pun ili nije pun.

Nedostatak sunca i tmurno vrijeme utječu na dvije kemikalije koje potom mijenjaju naše raspoloženje. Serotonin je kemikalija koja pruža osjećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja pa kada je njegova razina niska, osjećamo se umornije i lošije raspoloženo nego što to uistinu jesmo.

Melatonin je pak kemikalija koja pruža osjećaj pospanosti i sa svojom ativnošću započinje uslijed tmurnog i mračnijeg vremena, kada usporava organizam i priprema ga za spavanje.

About Ekran

Check Also

kazaz01

Otkud Radončićevo služinče na Kongresu SDP BiH

Mediji koji su izvještavali sa Kongresa SDP BiH, u pravilu su se bavili izborom članova …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money