Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Skandal na skandal: Ugo Vlaisavljević verbalno nasrnuo na službenice Filozofskog fakulteta

Skandal na skandal: Ugo Vlaisavljević verbalno nasrnuo na službenice Filozofskog fakulteta

Nakon što je skoro fizički nasrnuo na jednog profesora Filozofskog fakulteta, Ugo Vlaisavljević je nastavio sa nasilnim ponašanjem. U svega par dana verbalno je nasrnuo na dvije službenice FF, od kojih je jedna, nakon brutalnog vrijeđanja od strane Vlaisavljevića, završila u Hitnoj pomoći! Šta još treba da uradi ovaj delikvent u akademskim redovima, da bi dekan FF reagirao?
U proteklih nekoliko mjeseci više profesora je tražilo da ih nadležni zaštite od Vlaisavljevićevih izliva ne zna se čega. Niko nije reagirao čak ni na zahtjev za utvrđivanjem činjeničnog stanja u vezi sa Vlaisavljevićevim psihičkim oboljenjem, o kojem se na FF priča već više od dvadeset godina. U kuloarskim informacijama se govori o ozbiljnom psihičkom oboljenju, koje implicira agresivno ponašanje. Upravo onakvo ponašanje kakvo Vlaisavljević već godinama, a posebno u posljednje vrijeme demonstrira.
Informacije do kojih smo došli govore da je Vlaisavljević za vrijeme nelegalnog obavljanja funkcije prorektora, takođe imao psihotični napad. Tom prilikom je, navodno, u Rektorat UNSA morala biti pozvana i medicinska ekipa koja bi mu pružila pomoć. Sve ove informacije, ukoliko su tačne, teško optužuju nadležne, koji uprkos zakonski izričitim odredbama, ništa ne čine kako bi bilo zaustavljeno Vlaisavljevićevo (psihotično?) nasilništvo. Postavlja se pitanje ko treba da snosi odgovornost za već nanesenu štetu onima na koje je ovaj profesor FF nasrtao dok su normalno obavljali svoje poslove? Ko će snositi odgovornost za štetu koja će eventualno tek nastati? Ko će biti odgovoran ukoliko Vlaisavljevićevi nasrtaji pređu granicu brutalnog verbalnog nasilja, kao što se to u nekoliko slučajeva zamalo desilo?
Pojedini profesori, asistenti i studenti FF koje smo kontaktirali, a koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni, otvoreno su nam rekli da se ne osjećaju sigurnim u prisustvu Vlaisavljevića! Dekan Fakulteta, inače Vlaisavljevićev prijatelj, još ništa nije učinio da bi zaštitio zaposlene. Naprotiv, prema informacijama do kojih smo došli, on je Vlaisavljeviću pružao podršku. Umjesto da po službenoj dužnosti utvrdi da li Vlaisavljević uopće smije biti u nastavi, on mu je omogućavao sitne ustupke, koji su rezultirali daljim nasilništvom!
Ovakav skandal, kakav nije zapamćen na FF, sasvim sigurno bi morao dobiti svoj epilog. Maltretiranje službenica, nakon brutalnog vrijeđanja i maltretiranja profesora, logično je ukoliko su uzroci one prirode koja se navodi među profesorima FF. Nije, međutim, logično i ne bi smjelo biti dopustivo, dekanovo pružanje zaštite akademskim delikventima poput Vlaisavljevića i Kazaza. Za razliku od najpoznatijeg slučaja maltretiranja na FF, Vlaisavljevićev slučaj je potpuno jasan i dokaziv! Valjda baš zato nadležni ne žele da utvrde da li je Vlaisavljević svojevremeno hospitaliziran kao teški psihički bolesnik. I dok nadležni svojim nečinjenjem daju podršku nasilniku, zaposleni koji se nalaze u njegovoj okolini trpe strašne posljedice! Posljednji događaji to nedvosmisleno govore. Imajući u vidu šire značenje ovakvih pojava, Ekran.ba će nastaviti sa praćenjem dešavanja na FF i drugim fakultetima UNSA.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *