Home / VIJESTI / Stvari koje će za nekoliko godina potpuno nestati?

Stvari koje će za nekoliko godina potpuno nestati?

Sudeći po tvrdnjama Australijanca Majkla MekKvina koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategija, neke stvari će uskoro isčeznuti.

Fenomen je opisao u svojoj posljednjoj knjizi “Kako se pripremiti na ono što dolazi”, u kojoj tvrdi da za 15 godina može nestati do 47 odsto profesija koje danas postoje. Mnoge radnike zamijeniće mašine, i tom prilikom MekKvin savjetuje ljudima da se fokusiraju na profesije koje nisu zamjenljive.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

1. iTunes je prvi na redu, tvrdi on. Kaže da će Apple svoj sistem skidanja muzike ukinuti već sljedeće godine, iako oni to odlučno demantuju.

2. MekKvin predviđa da će i parkinzi nestati. Budući da auto koristimo samo 4 odsto svog vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi Mekkvin. I Elon Mask tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

3. Nestaće i kreditne kartice. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay”, koji klijentima omogućuje da svoje račune plate osmijehom.

4. Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli da nestanu. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računari, piše cdm.me.

5. Potreba za učenjem stranih jezika će takođe nestati. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

6. Nestaće i benzinske pumpe. Mekkvin smatra da će automobili na benzin potpuno nestati, a samim tim i potreba za benzinskim pumpama.

About Ekran

Check Also

parlamentbih-vijece-ministara

Formiranje VM bez MAP-a i Vlade FBiH ravno je izdaji države!

Najavljeno formiranje Vijeća ministara bez usvajanja godišnjeg MAP-a i formiranja Vlade FBiH, znak je pristajanja …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money