Home / VIJESTI / Vježba za promijenu raspoloženja

Vježba za promijenu raspoloženja

Možda će vas iznenaditi, ali vaš mozak vam ne pomaže kada vam je potrebno dobro raspoloženje. Ako se osjećate loše mozak pokušava da aktivira centar “nagrada”.

Osjećaji kao što su ponos, stid i krivica aktiviraju isti dio mozga. Šta da uradite da to izbjegnete? Najbolje je da se zapitate “Za što sam zahvalna?”.

Jedan od najmoćnijih efekata zahvalnosti je porast lučenja serotonina. Kada razmišljate o stvarima za koje ste zahvalni, vi ste “prisiljeni” da se fokusirate na pozitivne aspekte života.

Definišite emocije

Pitajte se zašto se osjećate loše. Studije su pokazale da definisanjem svojih osjećanja utičete na njihovo “nestajanje”. Da biste prestali da budete neraspoloženi, koristite samo nekoliko riječi za opis svojih emocija i odmah ćete se osjećati bolje.

Shvatite da niste savršeni

Najčešći uzrok zabrinutosti i anksioznosti je osjećaj da nismo savršeni. Presudno je da zaboravite na ideale i prihvatite da ste dovoljno dobri.

Vjerujte u snagu dodira

Zagrljaj smanjuje nivo anksioznosti. Držanje ruku i rukovanje imaju isti efekt – izazivaju lučenje hormona oksitocina i čine vas srećnom.

About Ekran

Check Also

bosnia_bosna_herzegovina_hercegovina_bih

Politička kriza u BiH se nastavlja: Svima je sve jasno!

Politička kriza u BiH se nastavlja i produbljuje. Sada je već svima sve jasno! Čak …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money