Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ni nakon šest mjeseci nema osude zlostavljanja od strane Envera Kazaza

Ni nakon šest mjeseci nema osude zlostavljanja od strane Envera Kazaza

Više od šest mjeseci je prošlo od prijave protiv Envera Kazaza zbog zlostavljačkog odnosa prema mlađoj kolegici sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Prema informacijama do kojih smo došli od naših izvora sa Filozofskog fakulteta, suspektni Etički odbor, u čijem sastavu su i neki Kazazovi prijatelji/prijateljice, na svaki način nastoji izbjeći izricanje mjere Radončićevom “intelektualcu”.
Na Filozofskom fakultetu je malo onih koji sumnjaju u navode o Kazazovom zlostavljanju, ali su “pravilno raspoređeni” i uspješno opstruiraju sankcioniranje ovog zlostavljača. U akademskim krugovima Kazaz slovi kao nasilna osoba, sklona alkoholu i drogama, sa znanjem koje se svodi na pedesetak fraza koje Kazaz ponavlja na predavanjima i u javnosti.
Prema informacijama do kojih smo došli, Enver Kazaz je vrijeđao i druge kolege na sjednicama Odsjeka za književnost naroda BiH. Nije se libio upotrebljavati uličarske termine svaki put kada bi profesori ovog Odsjeka odbacivali njegove nebulozne prijedloge. U takvim odnosima bilo je samo pitanje vremena kada će akademska strpljivost i popustljivost prema starijem kolegi doći do krajnjih granica. Docentica Ena Begović Sokolija više nije mogla trpiti Kazazova verbalna iživljavanja i stvari su konačno izašle u javnost.
Naravno, Radončićevi mediji, baš kao i suspektni Etički odbor FF, direktno i indirektno, stali su u zaštitu zlostavljaču. Interesantno je da Samra Filipović Hadžiabdić, Radončićeva direktorica Agencije za ravnopravnost spolova, umjesto da radi svoj posao i stane u zaštitu zlostavljane docentice, praktično stala u zaštitu zlostavljača Envera Kazaza. Brojne nevladine organizacije koje se bave zaštitom žena, jednako su se ponijele u konkretnom slučaju.
Nakon toliko vremena koje je proteklo i indolentnog odnosa odgovornih, postavlja se pitanje: da li je Enveru Kazazu dato pravo da zlostavlja kolegice i po kojem osnovu? Da li zato jer svojim neznanjem odgovara onima koji su isti ili gori od njega ili, jednostavno, zato jer je džepni “intelektualac” Fahrudina Radončića i uživa njegovu zaštitu?
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

sbb_radoncic_02

Skači, skači: Radončićeva glupa objašnjenja ulaska u vlast

Fahrudin Radončić, koji je gvorio da “valjda treba da skoči sa tornja“ da bi neki …

Powered by keepvid themefull earn money