Home / ISTRAŽIVANJA / Novi fašisoidni ispad Sanje Vlaisavljević

Novi fašisoidni ispad Sanje Vlaisavljević

Sanja Vlaisavljević je nastavila sa kontinuitetom fašisoidnih objava na internetu. Ovoga puta je, stajući u odbranu Dragana Čovića, odgovarala na činjenice da je Čović “tokom rata kao direktor Sokola prinudno tjerao na rad muslimane Mostara iz logora Heliodrom”, ustvrdila da je to “bolje nego da ih je tjerao u heliodrom” (navod prenesen kako je dotična napisala)! Drugim riječima, za Sanju Vlaisavljević nema ništa sporno u prinudnom radu, ukoliko se radi o muslimanima. Kako sama kaže, za muslimane je u redu da su i u koncentracijskom logoru poput Heliodroma, ali je bolje da su na prinudnom radu. Na prinudnom radu su, valjda, korisniji za HZHB i njihov život je opravdaniji za HDZ i Dragana Čovića, koje Sanja skupa sa svojim suprugom Ugom zdušno zastupa. Nije li konačno svima postalo očito ono što naš portal već dugo vremena pokazuje?
Prema navodu gospođe Vlaisavljević, Dragan Čović bi trebao za odvođenja muslimana na prinudni rad dobiti i nagradu za humanizam. Možda istu onu koju je u režiji Safeta Oručevića autorica fašističkih teza ljetos dobila. Iz njenog stava bi se čak moglo zaključiti da je Čović muslimane odvodio na prisilni rad kako bi im podigao razinu kvaliteta života, jer je, kako kaže misliteljica segregacije i progona, bolje odvoditi na prinudni rad, nego u Heliodrom.
Budući da ovakvi stavovi nisu ništa novo za gospođu Vlaisavljević, postavlja se pitanje zašto je i kako Oručević dokazanoj zagovornici segregacije mogao dati nagradu za humanizam? Očigledno, njemu i takvim političarima poput njega ovakvi stavovi odgovaraju? Baš kao što im odgovaraju sukobi u kojima nestaju građani, a postoje samo narodi koji traže baš takve vođe kojima odgovaraju političari za koje su Vlaisavljevićkine teze humanističke.
Konačno, nakon otvorenog novog ispoljavanja fašisoidnih ideja i odbrane fašističkih politika, mora se postaviti pitanje da li oni koji održavaju bračni par Vlaisavljević, podržavaju i njihove ideje. Vrlo je vjerovatno, s obzirom na njegovo političko djelovanje, ali i pisanje Vlaisavljevića u Avazu, da Fahrudin Radončić podržava ovakve istupe. Ali, da li ove ideje podržava i suspektni Mustafa Cerić i Safet Oručević? Da li su pobornici ovih i drugih sličnih ideja Vlaisavljevića i medijske hijene poput ortodoksne neznalice Envera Kazaza, paranovinarke Edine Latif ili mahalske spisateljice Indire Kučuk Sorguč? Da li ove ideje opravdavaju etičar Asim Mujkić i Cacin bojovnik Senadin Musabegović? Da li ove ideje, pored ovih i još nekolicine pojedinaca iz reda SBB intelektualnih pajaca, podržavaju i mediji poput Tv1, N1 i već dokazano Vlaisavljevićima naklonjenog Dnevnog avaza? Da li je moguće podržavati nekoga u njegovom javnom djelovanju, a ne podržavati ideje koje taj “neko” iznosi?
Mi mislimo da je to aposolutno nemoguće! Baš kao što mislimo da i u Sarajevu ima onih koji misle da je Heliodrom odlično sredstvo za “discipliniranje” Bošnjaka, ali i drugih koji ne misle kao oni. I baš kao što ti koji tako misle, u Sanji i Ugi Vlaisavljeviću, kao i raznim Kazazima, Lasićima, Raspudićima, Poskocima i “doskocima”, vide borce za ostvarenje upravo onakve BiH kakvu oni priželjkuju: raskomadanu sa ciljem getoizacije onih koji ne pripadaju “europskoj HZHB”. Ti koji ne pripadaju “europskom krugu”, tada trebaju ostati osuđeni na one koji u Sanji Vlaisavljević vide “humanistu”! I tu se završava priča o smislu sarajevske podrške fašisoidnim stavovima Sanje Vlaisavljević i lažnim “nezavisnim intelektualcima opće prakse”.
Sve u svemu, činjenica da danas neko može prisilni rad smatrati prihvatljivom opcijom za bilo koga, govori da kod nas zaista anticivilizacijske vrijednosti imaju prolaz i prihvatljive su kao društvena mjera. Ma kakva podrška zagovarateljima ovih “vrijednosti”, dokaz je da se bh društvo danas nalazi na civilizacijski nedopustivoj razini. Svaka reforma i izlazak iz mraka u kojem se sada nalazimo, jednostavno mora poći od odbacivanja onoga što je bh društvu nametnuto kao ludačka košulja u vidu promocije fašističkih ideja kao “demokratskog prava”.
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

unze

Kako na UNZE pravdaju očiti kriminal?!

Univerzitet u Zenici (UNZE) je, na žalost, od nekada perspektivne visokoobrazovne institucije spao na priču …

Powered by keepvid themefull earn money