Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ubojstvo dva policajca i dalje u fazi istrage

Ubojstvo dva policajca i dalje u fazi istrage

Ekran.ba je jedini portal koji je kontinuirano upozoravao na opću nesigurnost koja vlada u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini. Nakon ubojstva dvojice sarajevskih policajaca, odjednom su se svi sjetili da upozoravaju na stanje nesigurnosti. Pritom niko ne govori o neradu policije i propustima u sigurnosnom sistemu. Niko ne upozorava na nerad i nestručnost tužilaštava i sva priča se svodi na stvaranje buke koja nikakve kvalitativne promjene, sasvim sigurno, neće donijeti.
U cijeloj toj buci ubjedljivo najgluplji su bili prijedlozi za proširenjem ovlaštenja policije. Radi se o toliko bedastom prijedlogu, da se on dopao bh medijima koji su inače skloni najgorim bedastoćama. Niko se pritom nije pitao šta bi trebala da znače ta “proširenja ovlaštenja”. Budući da u BiH policija ima ovlaštenja kakva imaju sve evropske policije, pitamo se šta to treba “proširiti”? Valjda bi policajcima trebalo dopustiti da pucaju kako im se prohtije, tuku i zatvaraju sve koji ne odgovaraju vlasti …? Šta bi to trebalo “proširiti” u policijskim ovlaštenjima? Odgovor je vrlo jednostavan: ništa!
Ali ono što bi hitno trebalo uraditi jeste depolitizacija policije! Policije u BiH su danas praktično stranačkepretorijanske garde. Javna je tajna da je sarajevska policija isprepletena nepotističkim odnosima, a u kuloarima se govori i o dubokoj kriminaliziranosti policajaca. Činjenica da ubojstvo dva policajca još uvijek nije razriješeno i da javnost nije upoznata sa pojedinostima, samo govori o nesposobnosti policije i Tužilaštva KS da čak i ovako monstruozan zločin počinjen na javnom mjestu nadležni nisu u stanju brzo  i efikasno riješiti. Poduzeta hapšenja navodno su samo pokušaj stvaranja privida angažiramosti nadležnih i teško mogu doprinijeti rarješenju zločina. Takve informacije dolaze iz policijskih krugova, a da li su tačne, vidjet ćemo uskoro.
Usvakom slučaju, stanje sigurnostiu Sarajevu je nikakvo! Da stvar bude još gora, pored raznih neinteligentnih “analiza” i “analitičara”, niko se nije sjetio jedinog rješenja za popravljanje stanja u datim okolnostima: donošenja zakona o samozaštiti građana! Evidentno je da policija više ne može zaštititi ni policajce, a zaštita građana je odavno čaki u namjeri upitna. Jedini način da se građani osjete sigurnije jeste davanje zakonske mogućnosti za samozaštitu.
Neinteligentni prijedlozi o proširenju ovlasti policije, trebaju biti zamijenjeni jedinim mogućim rješenjem u okolnostima u kojim se nalazimo. Zakon o samozaštiti građana bi regulirao pravo građana na zaštitu od zločinaca i sasvim sigurno bi kriminalce doveo u položaj potpune nesigurnosti. Da li bi se kriminalci usudili pucati na policiju, kada bi znali da ih i građani okolnih zgrada imaju pravo ustrijeliti? Sigurno ne bi i sigurno bi bilo manje kriminala. Ali to, očigledno, ne odgovara vlastima!

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …