Home / VIJESTI / Stiže period smoga i brojnih zdravstvenih problema

Stiže period smoga i brojnih zdravstvenih problema

Indeks kvalitete zraka (AQI) pokazuje koliko je (ne)čist zrak, a danas nerijetko prelazi granicu opasnih vrijednosti zbog kojih u nekim dijelovima svijeta ljudi moraju ostati u svojim domovima.   U nekim gradovima je izlazak bez zaštitne maske nosi veliki rizik.

Tokom zime je uobičajen razvoj magle, ali kada dim reaguje s kondenzovanim kapljicama vode, dolazi do stvaranja smoga. Dim koji se uzdiže nakon spaljivanja usjeva, iz dimnjaka fabrika i izduvnih sistema automobila oslobađa opasne spojeve kao što je sumpor dioksid.

Smog se zadržava u plućima jer hemikalije i toksini lako pronalaze put u organizam. Dok dišemo, udišemo smog umjesto čistog zraka te se tako izlažemo riziku od različitih komplikacija i bolesti.

Smog predstavlja ozbiljan rizik za ljude koji imaju problema s disanjem, za djecu i starije osobe čija su pluća slabija. Ljekari savjetuju ljudima da u vrijeme smoga izbjegavaju aktivnosti na otvorenom uključujući vježbanje jer zrak sadrži veliku količinu hemikalija. Te hemikalije mogu biti veoma opasne po zdravlje. Mnogi problemi su rezultat prisustva PM 2.5 čestica u zraku, a to su sitne čestice koje se miješaju s krvlju i utječu na nivo holesterola, a to može dovesti do komplikacija sa srcem.

Smog i zagađenje mogu biti smrtonosni čak i za zdrave ljude. Najočigledniji simptomi uključuju iritaciju nosa i očiju. crvenilo oko očiju, otežano disanje, konstantna glavobolja te gušenje. U nekim slučajevima postoji rizik da zdrave osobe obole od astme i respiratornih komplikacija.
Još uvijek nema zvaničnih dokaza, ali istraživači i ljekari ističu da nivo PM čestica u zraku koji udišemo utječe na imunitet. Čestice PM 2,5 i PM 10 imaju mogućnost da izazovu rak čime ugrožavaju mnoge živote. Istraživači Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su pronašli vezu između zagađenog zraka i raka pluća te tvrde da je pun kancerogena.

About Ekran

Check Also

images

Metthew Palmer – politički briljantna poruka građanima BiH

Metthew Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan je u politički briljatnim medijskim istupom poslao poruku …

Powered by keepvid themefull earn money