Home / VIJESTI / Zdravstveni problemi uzrokovani nepravilnim sjedenjem

Zdravstveni problemi uzrokovani nepravilnim sjedenjem

1. Uzrokuje bolove u leđima i vratu

Sjedeći prekriženih nogu, gotovo sigurno ćete s vremenom osjetiti probleme vezane uz bolove u leđima i vratu zato jer takvim načinom sjedenja dolazi do stavljanja kukova u obrnuti položaj što pak dovodi do rotacije zdjelične kosti koja podupire kralježnicu. Sjedenjem prekriženih nogu tako se stvara nepotreban pritisak na leđa i vratnu kralježnicu – što povećava mogućnost pojave bolova u tim predjelima.

2. Potencira probleme s proširenim venama

Iako je donedavno vladalo uvriježeno mišljenje kako je sjedenje prekriženih nogu odgovorno za pojavu vena na nogama, realnost je zapravo drugačija.

Iako ih ne uzrokuju, prekrižene noge mogu i hoće pogoršati postojeće probleme s venama jer takvim sjedenjem dolazi do povećanja pritiska na vene i oslabljenja cirkulacije.

3. Utječe na krvni tlak

Zvuči nevjerojatno no sjedenje prekriženih nogu može utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Naravno, do tog problema neće doći ukoliko inače nemate problem a s tlakom te ukoliko tek ponekad sjedite prekriženih nogu, no učestalo ponavljanje zasigurno će dovesti do povećanja krvnog tlaka jer takav način sjedenja otežava nesmetan protok krvi čije posljedice mogu biti različite.

4. Smanjena cirkulacija i pojava celulita

Kao i bilo koji drugi položaj u kojemu se dugo vremena zadržavamo, tako će i prekrižene noge dovesti do smanjenja cirkulacije, koja je pak odgovorna i za pojavu celulita.

Kako je sjedenje teško izbjeći i postalo je dio svakodnevice velikog broja ljudi, imajte na umu da slobodno vrijeme koristite za aktivnosti na otvorenom: šetnju, trčanje ili vožnju biciklom – kako biste umanjili neželjene posljedice dugotrajnog sjedenja.

About Ekran

Check Also

images

Metthew Palmer – politički briljantna poruka građanima BiH

Metthew Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan je u politički briljatnim medijskim istupom poslao poruku …

Powered by keepvid themefull earn money