Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / I nakon objavljivanja informacija o kriminalu na UNZE, Tužilaštvo ZDK ne radi svoj posao

I nakon objavljivanja informacija o kriminalu na UNZE, Tužilaštvo ZDK ne radi svoj posao

Nakon objavljivanja informacija o kriminalu na Univerzitetu u Zenici (UNZE), odnosno utvrđivanja da je Damir Kukić, rektor UNZE, neovlašteno potpisivao isplate firmi Almy gradnja, te sa dekanesom Filozofskog fakulteta (FFUNZE) redovno izostajao sa posla, radeći na drugim univerzitetima, Kukić je, kako smo saznali, već godinama (još kao dekan FFUNZE) radio na Sveučilištu u Mostaru i na Univerzitetu u Tuzli. Radeći na ovim univerzitetima redovno je izostajao sa dekanskog posla. Sada izostaje sa rektorskog posla, jer je zadržao angažman na SUM. Isto to radi i Memnuna Hasanica, samo kroz angažman na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Oboje su naplaćivali radne dane i dodatke na UNZE, mada nisu ni boravili u zgradama institucija kojima (kroz osmočasovno radno vrijeme) upravljaju.
Tužilaštvo ZDK se nije pokrenulo i provjerilo navedene informacije. A provjera objavljenih informacija bila bi mačiji kašalj i za nekog amaterskog istraživača, a ne za Vesnu Kaknjo, iskusnu tužiteljicu. Naime, sve informacije je moguće naći na internetu i u arhivama univerziteta i fakulteta. Ostalo bi bilo samo da se izračuna visina novčanog iznosa za koji su Hasanica i Kukić oštetili UNZE.
Uprkos sumnjama da se, pored neovlaštenog potpisivanja finansijske dokumentacije i upitnih računa, radi o nezakonitom sticanju više desetina hiljada maraka, Tužilaštvo nije ništa učinilo (ili je nedovoljno učinilo) da se Hasanicine i Kukićeve zloupotrebe zaustave. Pored svega, ovaj suspektni dvojac, vršeći teror nad uposlenima, nastoji sa Unverziteta otjerati sve politički nepodobne. U tome su dobrim dijelom i uspjeli, o čemu je Ekran.ba već pisao.
U univerzitetskim krugovima Zenice, govori se da je Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica ZDK bliska prijateljica porodice Kukić. Rektorova supruga Sabina je i zaposlena u Tužilaštvu, tako da se čine osnovanim sumnje da Kaknjo štiti Kukićev kriminal. Uostalom, do danas na našu adresu nije stigao niti jedan demanti vezan za informacije koje smo objavili. Baš kao što nije ništa učinjeno da se spriječe dalje zloupotrebe odgovornih na UNZE.
Imajući u vidu nedavni skandal sa imenovanjem Dalide Burzić za sudiju Suda BiH, situacija u Tužilaštvu ZDK i nereagiranje na kriminal na UNZE, čine se logičnim kontinuitetom koruptivnog rada bh pravosuđa. Ipak, nema sumnje da kriminaliziranje UNZE više nije nepoznanica. Pitanje je vremena kada će i ko će od nadležnih reagirati i stati u zaštitu zakonitosti. Nove informacije, koje ćemo objaviti nakon provjere, govore o tome da se na UNZE nastavlja trend uništavanja i kriminaliziranja ove institucije.

Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

sbb_radoncic_02

Skači, skači: Radončićeva glupa objašnjenja ulaska u vlast

Fahrudin Radončić, koji je gvorio da “valjda treba da skoči sa tornja“ da bi neki …

Powered by keepvid themefull earn money