Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / EU birokracija ne zna šta će sa BiH

EU birokracija ne zna šta će sa BiH

Nesposobna EU birokracija, oličena u Larsu Wigemarku, nema nikakve ideje šta bi trebalo učiniti u BiH. U takvim okolnostima sasvim je razumljivo da Rusija preuzima inicijativu. Zato ruskoj politici najviše odgovara da EU ia prostora da djeluje u BiH, jer djelovanje njene birokracije u pravilu vodi otvaranju prostora ruskoj politici.
Wigemarkovo podržavanje Čovića i Dodika zato ne treba uzimati tek kao glupost jednog birokrate. Unjegovoj nezainteresiranosti u stvari se krije kontinuitet EU politike u BiH. Zato za našu zemlju u ovom momentu izuzetan značaj mogu imati samo NATO integracije, dok približavanje EU, onoj koju predstavlja Wigemark, može biti tek od drugorazrednog značaja.
Čak i to da li je Wigemark iz lobističkih krugova dobio novac za podršku politici Čovića, Dodika i Radončića, od drugorazrednog je značaja. Zabrinjavajuće je da takav odnos EU zvaničnika ima kontinuitet u politici u BiH. Dovoljno je samo pogledati šta (ne)radi Inzko. Oni nemaju jasnu aktivnost čak ni prema potkivanju pravosuđa, koje bi moralo biti njihova prva briga!
EU birokratama poput Wigemarka, nije stalo do BiH. To i ne čudi, budući da ni građanima BiH nije stalo do njihove zemlje. Ipak, Wigemarku bi trebalo biti u interesu da se u BiH uspostavi državni sistem, jer ako se to ne učini, uspostavit će se dominacija ruskih intersa i utjecaja. A to nipošto nije dobro za EU, čak ni za onu koju Wigemark predstavlja.

About Ekran

Check Also

Fadil-Novalić

Ni nakon mjesec dana od afere raspiratori niko nije uhapšen za očigledan kriminal

Mjesec dana od izbijanja “afere respiratori“ niko nije osumnjičen za kriminal u očiglednoj pljački budžetskog …

Powered by keepvid themefull earn money