Home / VIJESTI / 20 činjenica o ljudskom mozgu

20 činjenica o ljudskom mozgu

1. Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kisika u našoj krvi i 25% glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.

2. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Oko 75% mozga čini voda.

3. Težina ljudskog mozga u prosjeku iznosi oko 1,3 kilograma.

4. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.

5. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).

6. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kisika može preživjeti svega par minuta jer moždane ćelije počinju odumirati nakon 1 minute bez kisika.

7. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.

8. Mozak ima 60% bijele i 40% sive tvari.

9. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Mozak nema receptore za bol i stoga ne može ni osjetiti bol.

10. Iako neke životinje imaju veći mozak, primjerice slon, na ljudski mozak otpada 2% cjelokupne tjelesne težine (kod slona je to tek 0,15%), što znači da ljudi imaju najveći mozak s obzirom na veličinu tijela.

11. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sjećanje, tj, kreirati neki događaj u vašem djetinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.

12. Smijanje aktivira pet različitih dijelova mozga.

13. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

14. Istraživanja su pokazala da je hipokampus, dio koji koji se bavi vizualno-prostornom svijesti, veći kod u Londonskih taksista nego kod ostalih ljudi. Londonski taksisti mjesecima, a ponekad i godinama uče napamet doslovno svaku ulicu u Londonu prije nego dobiju licencu.

15. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zijevate kad drugi zijevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli dio tijela, iako se neko drugi udario. Naučnici vjeruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osjećanje empatije prema drugima.

16. Droga poput kokaina aktivira centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens), te oslobađa dopamin serotonin koji vas čine sretnim. Nucleus accumbens se aktivira i kada pomognete osobi u nevolji ili donirate novac nekoj dobrotvornoj organizaciji.

17. Svaki put kada se nečega prisjetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.

18. U mozgu ima preko 100.000 kilometara krvnih žila.

19. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje djeci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju njihovih mozgova.

20. Ako želite nešto zapamtiti, stvorite asocijaciju jer se na taj način stvara sjećanje.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …