Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Odgovor portala Ekran.ba vijernim čitaocima

Odgovor portala Ekran.ba vijernim čitaocima

Portal Ekran.ba je dobio upite svojih, kako sami kažu vijernih čitalaca, na koje odgovaramo. Zahvaljujemo se našim čitaocima i pozivamo ih da nastave pratiti naš rad i informirati nas o događajima koji su zanimljivi za naše istraživačko novinarstvo.
Naši čitaoci nas pitaju šta je konkretno poduzeo rektor Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici (UNZE) po pitanju nezakonitog imenovanja Ilhana Bušatlića na mjesto dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta UNZE. Koliko mi znamo, učinio je sve da se ovaj nezapamćeni skandal sakrije! Isto je učinio i Suvad Isaković, predsjednik UO UNZE, koji je, prema našim saznanjima, nakon što je namirio svoje osobne interese, praktično povukao zahtjev za smjenu kriminaliziranog Damira Kukića.
Ništa po pitanju nezakonitosti na UNZE nije poduzeo ni Spahija Kozlić, izuzev što je pokazao da, kao i ostali odgovorni u ovoj aferi, ne smije odgovoriti na naša pitanja. Prema informacijama kojim raspolažemo, Kozlić je takođe duboko korumpiran, ali te informacije u ovom momentu još ne možemo potvrditi.
MUP ZDK takođe nije poduzeo ništa, ali nije ni mogao poduzeti budući da vinovnici afere imaju zaštitu u glavnoj tužiteljici Vesni Kaknjo, prijateljici rektora Damira Kukića. Prema informacijama koje nam dostavljaju naši čitaoci, glavna preokupacija Vesne Kaknjo su oni koji na UNZE ne pripadaju, kako oni kažu, “akademskoj mafiji”. Tužilaštvo ZDK, suprotno zakonskim obavezama o informiranju javnosti, već odavno ne odgovara na naše upite. Pretpostavljamo iz jednostavnog razloga: Vesni Kaknjo se ne dopadaju pitanja koja se tiču korupcije.
Sve u svemu, stanje na UNZE i oko njega je takvo da nesumnjivo treba biti predmetom rada državnog tužilaštva. Postoje brojne i opravdane sumnje da kantonalne i univerzitetske vlasti podržavaju nezakonitosti, što implicira i logičnost zaključka da se možda radi i o organiziranom kriminalu. Ekran.ba će u svakom slučaju nastaviti pratiti stanje na UNZE kao ne jednoj od trenutno najkompromitiranijih institucija u BiH. Pozivamo naše čitaoce da nam pomognu u tome.

Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

preuzmi

Sarajevski režimski mediji napadaju samo Dodika za ono što radi i sarajevska vlast

O mediijskom prostoru u BiH zaista je besmisleno govoriti. Radi se o istinskoj septičkoj jami …

Powered by keepvid themefull earn money