Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Bosna i Hercegovina je naša – kakva god da je

Bosna i Hercegovina je naša – kakva god da je

Povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje bana Kulina održan je svečani prijem u organizaciji Bosanskog Akademskog Društva u Beču. Povelja bana Kulina je najstariji historijski dokument koji dokazuje kontinuirano postojanja države, njenog bosanskoga jezika kao kulturnog i političkog kontinuiteta.

Pored drugi prominenti uzvanika iz Austrije i Bosne i Hercegovine bio je i predsjedavajući predsjedništva Željko Komšić, koji je u svom govoru naglasio da Bosna i Hercegovina nije država koja je nastala kroz Dejtonski sporazum već davno prije njega postaojala, pa čak kada neke od današnih država nije ni bilo. Po njemu treba voditi računa o našoj historiji kako bi koristi imale i današnje i buduće generacije. Smatra da će budućnost biti onakva „za kakvu se mi izborimo a ne neko drugi“. Prisjetimo se onih koji su dali svoje živote za našu državu – možda ne idealu i onako kakvu smo zamišljali – ali naša je kava god da je, kaže Komšić. Govoreći o trudu i kako se on isplati kroz žrtvovanje i vjeru u sebe – navodi primjer Amela Tuke.

Činjenica je da je otišao veliki broj mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i da to daje sumornu sliku o stanju u BiH ali ne možemo očajavati nad time i nismo te ljude izbubili – kao i što bosanci i hercegovicni u Austriji nisiu prekinili vezu sa svojom domovinom zauvijek. Komšić podvlači da se dosta toga može uraditi zajedno. Prije svega u oblasti eknomije. Vjeruje da budućnost BiH leži u sve intenzivinijoj suradnji BiH sa bosnacima i herceegovcima van BiH, uključujuci i Austrije.

Dok je Bosanca i Hercegovaca koji vole svoju domovinu, njenu budućnost niko ne može oteti. Ako mi iz BiH želimo da računamo na vas morate i vi moći računati na nas, podvlači Komšić za kraj.

U Austriji živi po trenutnim informcijama oko 160.000 građana iz Bosne i Hercegovine. Nedavno je pokrenuta inicjativa za priznavanje austrijskih državljanaja podrijetlom iz BiH kao nacionalna manjina. Koliko će taj proces još potrajati ne zna se, ali računamo na podršku!

RC

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money