Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Afera Mavrak otkriva organizirane nelegalne izbore na UNSA

Afera Mavrak otkriva organizirane nelegalne izbore na UNSA

“Afera Mavrak”, u kojoj je suspektnoj profesorici Mirjani Mavrak pripreman teren za nelegalni izbor, otkriva da ova profesorica pedagogije nije jedini akter njenih nelegalnih radnji. Prema informacijama kojim raspolaže portal Ekran.ba,za razliku od drugih profesora na UNSA, za Mirjanu Mavrak nije bilo obavezno čak ni izjašnjavanje po pitanju sticanja uvjeta za napredovanje u zvanje redovite profesorice. Niti Mavrak, niti voditeljica njenog Odsjeka, nisu svojom izjavom potvrdili da Mavrak ispunjava uvjete za napredovanje u akademskom zvanju.
Svi drugi koji su bili i koji i sada jesu u istoj poziciji kao Mirjana Mavrak, morali su imati potvrdu o ispunjavanju uvjeta za napredovanje, kako bi konkurs uopće bio raspisan. U slučaju Mavrak, to što se tražilo od svih, od suspektne profesorice nije traženo. Ove neregularnosti idu tako daleko da je od kolegice sa Odsjeka za pedagogiju, na kojem radi i Mavrak, zahtijevana izjava i potvrđivanje voditeljice, koja u slučaju Mavrak, u isto vrijeme i na istim sjednicama nije zahtijevana.
Da se radi o krajnje neregularnom izboru, pokazuju i informacije u kojima neki skoro pa jednako nereferentni profesori, Mirjanu Mavrak predstavljaju žrtvom nerealnih zahtjeva administracije, UNSA i Ministarstva. Pritom se želi sakriti činjenica da Mirjana Mavrak nije ispunila ni osnovne uvjete da nema znanstvenih radova i knjige i da čak ni za zvanje vanrednog profesora, u kojem se trenutačno nalazi, nema potrebne uvjete.
Mavrak se, prema našim informacijama, uglavnom bavila stručnim poslovima, objavljivala praktikume i držala kurseve i seminare za nastavnike, potpuno zanemarujući znanstveni rad. U takvim okolnostima ona je ostvarivala izuzetne finansijske rezultate i nikakve znanstvene učinke. Njene publikacije, izuzev doktorske disertacije, nemaju znanstvenu referentnost i svode se skoro u potpunosti na praktikume i priručnike, jednom riječju stručnu i nastavnu-pomoćnu literaturu. Mirjana Mavrak u pismu profesorima Filozofskog fakulteta u Sarajevu i sama priznaje da nema neophodne reference, ali je jedna grupa, uz određenu političku podršku, uprkos njenom priznanju želi ugurati na mjesto na kojem joj nije mjesto i koje ne zaslužuje da zauzme.
Da li će Grupacija humanističkih znanosti UNSA, koja će imati sjednicu naredne sedmice, podržati ove nezakonitosti, ili će, kao u drugim slučajevima, insistirati na izjašnjenju odgovornih da li Mavrak ima znanstvene refernce za napredovanje, vidjet ćemo uskoro. U svakom slučaju, sama činjenica da neko otvoreno priznaje da ne ispunjava uvjete za izbor, ali ne pristaje na manje od onoga što već jeste, a što zakonski ne može ostati, porazna je. Baš kao i činjenica da neko ovakvo ponašanje, odnos ispod razine dostojanstva, može podržavati.

About Ekran

Check Also

preuzmi (1)

Ejub Džaferović bi bio izvrstan kandidat za rektora UNSA

Kako saznaje portal Ekran.ba, zahuktava se predizborna bujica za rektora UNSA. Prema našim informacijama, u …

Powered by keepvid themefull earn money