Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kriminal na UNZE od kojeg Kozlić i Kaknjo bježe

Kriminal na UNZE od kojeg Kozlić i Kaknjo bježe

Portal Ekran.ba je došao do informacija o tome da je rektor Univerziteta u Zenici (UNZE) Damir Kukić dobio negativnu ocjenu od Upravnog odbora, ali uprkos tome nije smijenjen, mada je ministar obrazovanja, “ubogi“ Spahija Kozlić imao obavezu smijeniti ga nakon toga. Prema našim informacijama, koje se nalaze i u službenim aktima UNZE, Kukić je u 2018. počinio čitav niz nezakonitosti, možda i kriminalnih djela, kao i akademski nedopustivih prestupa. Potvrdilo se pisanje portala Ekran.ba da je Damir Kukić ne samo akademski ništavna pjava, nego da njegovo djelovanje sa pozicije rektora Univerziteta ima elemenata kriminala. Krenimo redom.
Interesantno je da je Filozofski fakultet UNZE (FF UNZE) ostvario najmanji procent realizacije vlastitih prihoda. To ne treba čuditi, budući da FF UNZE rukovodi izuzetno nekompetentna i nesposobna Memnuna Hasanica, koja je ovu instituciju svela na razinu seoske škole, protjerujući kompetentne i referentne profesore i angažirajući podobne i familijarno prihvatljive. Isto tako, ne treba biti čudno ni to što niko ništa ne poduzima, budući da se na UNZE ne primjenjuju referentne vrijednosti iz bilo kojeg segmenta poslovanja, nego isključivo politička podobnost i nepotistička prihvatljivost. Zato su pojedini profesori prinuđeni obraćati se sudovima, dok neki drugi, bitno manje referentni, bivaju nagrađivani funkcijama i finansijskim primanjima. FF UNZE je dobra slika takvog stanja i ne treba čuditi nizak procenat realizacije prihoda.
Kada se zna da se na FF UNZE bez stvarne potrebe i bez ikakvog osnova, čak suprotno zakonskim obavezama, angažiraju profesori prema političkoj podobnosti onda ne čudi ni to što je fakultet kojim rukovodi čuvena Nuna ostvario ubjedljivo najveće rashode za ugovorne i druge usluge. Ti rashodi su bili čak 570. 652, 00 KM, što predstavlja ogromnu sumu novca. Kako je ovaj novac potrošen, najblje govori primjer nezakonitog angažmana nekompetentnog, ali politički podobnog Uge Vlaisavljevića. Pored Vlaisavljevića angažirai su i drugi poput njega, koji su za kvalitativno loše usluge enormno plaćeni.
UO UNZE je utvrdio da je na ovoj instituciji bilo utrošeno 12.607,22 KM troškova reprezentacije koji ne samo da nisu opravdani, nego za njih uopće ne postoji prilog. Pored toga, Ured za reviziju institucija FBiH utvrdio je da je reprezentacija na UNZE trošena bez prethodno utvrđenih odluka. U prijevodu to znači da je Damir Kukić novac za reprezentaciju sa svojim pajdašima trošio prema vlastitim potrebama, a ne prema potrebama Univerziteta. Novac je trošen na kupovinu pizza i drugih prehrambenih artikala, što je očigledno bila privilegija odabranih koji upravljaju UNZE. Prema našim saznanjima, ta privilegija je korištena na kriminalan način. Na to upućuju i računi iz zenički picerija, koji s se kretali u rasponu od 15,00 do 400 KM! Očigledno, malo se jelo, malo se pilo, a sve na račun Univerziteta!
Vrlo je interesantno da je na UNZE bilo zaključeno 570 Ugovora sa spoljnim suradnicima u nastavnom procesu, a da je u stalnom radnom odnosu zaposleno tek 140 nastavnika. Očigledno je da broj zaposlenika nije u skladu sa regulativnim aktima. Pored toga, ovakav disbalans u ugovorima o djelu i zaposlenim u radnom odnosu, upućuje da se i ovdje radi o mogućem kriminalnom djelu i ciljanom obezbjeđivanju honorarnih primanja za “podobne“ i politički prihvatljive.
Slučajevi nezakonitog angažiranja zvanično nekompetentnog Uge Vlaisavljevića i Slave Kukića, kao i slučaj namještanja konkursa za angažman Memnune Hasanice kao umirovljenice, govore u prilog tome da je Vesna Kaknjo, kada bi se kojim slučajem htjela baviti svojim poslom, davno trebala provjeriti ovaj segment poslovanja UNZE, putem kojeg pojedinci ostvaruju nezakonitu materijalnu dobit, a budžet je oštećen za 1.366.189,94 KM. Teško je povjerovati da UNZE treba toliki broj vanjskih suradnika, kada se zna da se na FF UNZE, primjera radi, u honorarnom radnom odnosu nalazi osoba koja uopće nema ni nastavne sate ni kompetencije koje su potrebne za angažman.
Brojne nezakonitosti na UNZE utvrdio je u svom Izvještaju Ured za reviziju institucija FBiH. Među tim nezakonitostima su i isplate poreza i doprinosa za isplaćene naknade Komisiji za provođenje postupaka javnih nabavki (18.980,00 KM) i spoljnim suradnicima angažiranim u nastavi (1.156.863,95 KM). Na ovakve informacie, koje su dostupne i kroz izvještaje državnih revizorskih službi, Tužilaštvo ZDK je ostalo gluho i nijemo! Ne govori li to u prilog sumnjama da je glavna tužiteljica duboko involvirana u mrežu nezakonitosti? Kada se tome doda i da ista odbijanjem informiranja javnosti o “postupanjima“ u pogledu sumnjivih radnji na UNZE nesumnjivo pokušava zataškati ono što čini njen prijatelj Damir Kukić sa svojim suučesnicima, onda su sumnje više nego opravdane.
Da se na UNZE sistematično sprovodi diskriminacija uposlenih, portal Ekran.ba je dugo vremena upozoravao. Sada to potvrđuje i UO UNZE, koji nalazi da je na ovoj instituciji, suprotno Zakonu o radu FBiH, koeficijent na kvalitet isplaćivan isključivo nenastavnom osoblju, dekanima i prodekanima! Imajući u vidu da su u nenastavnom dijelu UNZE angažirani uglavnom politički i rodbinski prihvatljivi, baš kao i na dekanskim i prodekanskim funkcijama, onda je jasno da se ovdje radi o teškom obliku diskriminacije. Nagrađivani su oni koji pripadaju rodbinskim i političkim klanovima, a svi drug su bili (ili mogu biti) meta maltretiranja i zlostavljanja. Uostalom, nedavne presude Općinskog suda u Zenici dokazale su viktimizaciju na UNZE kao ustaljenu praksu.
Da se na UNZE radi o totalnom bezakonju i bahatosti Damira Kukića koji je nosilac tog bezakonja, dokazuje i činjenica da je UO UNZE od Kukića tražio da dostavi informacije o svom angažovanju na Sveučilištu u Mostaru (SUM), što ovaj nikada nije učinio! Kukić je sakrio od UO UNZE koliko radnih dana u sedmici radi na SUM i koliko mu je novca isplaćeno za dane kada nije boravio na radnom mjestu. Nevjerovatno je da se Kukić diže iznad zakona i odbija ovakve informacije dati UO!
Informacije portala Ekran.ba o protivpravno stečenim sredstvima Damira Kukića u posljednjih više od deset godina, govore da se radi o sumi od par stotina hljada maraka. Koliko su tačne ove informacije, trebalo bi utvrditi Tužilaštvo ZDK kao meritorna institucija. Tužilaštvo se, međutim, u slučaju Damira Kukića ne bavi svojim poslom. Kukić nastavlja po staroj praksi i u kontinuitetu čini nezakonita djela.
Naravno, to je moguće samo zato jer on zna da Vesna Kanjo neće ništav poduzeti u pravcu sprečavanja kriminala na UNZE, baš kao što i “ubogi“ Spahija Kozlić neće ni prstom mrdnuti da on bude smijenjen zbog nezakonitosti koje su utvrđene. Kada bi Tužilaštvo ZDK radilo svoj posao i kada bi “ubogi“ Spahija Kozlić bio “mobiliziran“ nezakonitostima i mogućim kriminalom, a ne sa muftijinim “bilo bi dobro“, Damir Kukić bi  već odgovarao zbog toga jer je odbio dostaviti finansijsku dokumentaciju UO UNZE. On to može da uradi samo zato jer zna da je njegova samovolja jača od nastojanja da se ispoštuju zakonske odredbe u radu UO UNZE.
Tako je Kukić mogao na SUM putovati o trošku UNZE, a kada su mu tražena pravdanja putnih troškova, on jednostavno nije dostavio dokumentaciju UO! Zato UO konstatira da ostaje “nejasna opravdanost i zakonitost nastalih putnih troškova“.
Naši izvori iz Rektorata i FF UNZE govore o tome da je Kukić godinama, prvo kao dekan, a potom i kao rektor, putovao na honorarni angažman u Mostar i na druge destinacije, o trošku  Fakulteta i Univerziteta. Vrlo je vjerovatno da Kukić stoga nije ni mogao opravdati učinjene troškove, pri čemu je svoj primitivizam i bahatost prema UO ispoljio znajući da njegova prijateljica Vesna Kaknjo, kao ni “ubogi“ Spahija Kozlić, neće ništa učiniti da bi sankcionirali njegovo nezakonito činjenje, odnosno nečinjenje.
Šta se sve i kako radi na UNZE, pokazuje i činjenica da su i uposlenici iz reda nenastavnog osoblja išli na znanstvene konferencije o trošku Univerziteta, pri čemu su Univerzitetu stvorili troškove od 3.999,60 KM. Nikada nije potvrđeno da je ovo putovanje bilo obavljeno u poslovnu svrhu za UNZE, niti zašto su, pored jednog profesora, na ovaj put u Bugojno (postojbinu Ilhana Bušatlića, predsjednika Senata UNZE) išla i tri člana nenastavnog osoblja.
Sumnje o nezakonitom trošenju novca postoje i u slučaju organiziranja znanstvenog skupa na Vlašiću (?!), čiji je organizator bio Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) koji vodi već pomenuti suspektni predsjednik Senata UNZE Bušatlić. Radi se o tome da dio troškova hotela bio učinjen u interesu pojedinaca, a ne UNZE kao institucije. Posebno se suspektnom pokazuje činjenica da MTF prednjači po predočenim troškovima po jednom studentu. Ostalo je nejasno kako su ti troškovi učinjeni, koliko su oni realni i, na kraju, da li su stvarni ili se radi o prikrivanju nenamjenski utrošenog novca.
Zbog svega toga (i mnogo toga što nije moglo stati u ovaj tekst), UO UNZE je zahtijevao detaljnu finansijsku kontrolu ove institucije. Rad rektora, kriminaliziranog Damira Kukića je ocijenjen sa “nezadovoljava“, a “ubogi“ Spahija Kozlić do danas nije smijenio one koji su kriminalizirali Univerzitet. Naravno, u sve se uklapa i Kukićeva prijateljica Vesna Kaknjo, koja “postupa“ tako što sklanja u ladice prijave i informacije o nezakonitostima na UNZE. Njoj je bilo mnogo interesantnije istraživati ko dostavlja informacije portalu Ekran.ba, nego baviti se svojim poslom.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Fadil-Novalić

Ni nakon mjesec dana od afere raspiratori niko nije uhapšen za očigledan kriminal

Mjesec dana od izbijanja “afere respiratori“ niko nije osumnjičen za kriminal u očiglednoj pljački budžetskog …

Powered by keepvid themefull earn money