Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Spahija Kozlić je dio nereda na UNZE

Spahija Kozlić je dio nereda na UNZE

Informacija da je Ugo Vlaisavljević, pod prijetnjom činjenja “težeg disciplinskog prekršaja“, odustao od nezakonitog angažmana na Univerzitetu u Zenici (UNZE), dodatno opisuje kriminalnu situaciju na ovoj instituciji. Kada se tome doda da će Vlaisavljevićev angažman popuniti “ubogi“ ministar Spahija Kozlić, stvari postaju još nakaradnije.
Upravni odbor UNZE je otkrio zastrašujuće veliki broj ugovora o angažmanu spoljnih suradnika na ovoj instituciji. Broj ugovora o djelu vezanih za izvođenje nastavnog procesa daleko premašuje broj zaposlenih. Postavlja se pitanje zašto rektor Damir Kukić i njegova bratija nisu raspisivali natječaje za prijem novih profesora. Saznanja portala Ekran.ba govore o tome da nisu birani novi profesori jer nema onih koji bi odgovarali političko-nepotističkim principima na kojim Kukić vodi UNZE.
U prilog tome govori i raspisivanje konkursa za kvaziznanstvenicu i neviđenu diktatoricu Memnunu Hasanicu, za prijatelje (posebno one u Istočnom Sarajevu) Nunu, za koju je konkurs o angažmanu tako napisan da samo još nedostaje njena slika kao konkursni uvjet kako treba da izgleda kandidat/kandidatkinja koja će biti primljena. Tako Kukić nastoji Nuni osigurati “doživotni angažman“, pokazujući da UNZE funkcionira isključivo na političkim zahtjevima i nepotističkoj podobnosti.
Činjenica da je na UNZE bio angažiran nekompetentni, ali politički podobni Ugo Vlaisavljević takođe svjedoči tome. Zašto je Vlaisavljević morao biti angažiran ukoliko je njegov predmet mogao predavati Spahija Kozlić? Samo zato da bi imao honorar – logičan je zaključak! Taj zaključak je još opravdaniji kada se zna da je jedino meritorno tijelo za oblast filozofije reklo da on nema kompetencije za izvođenje predmeta Filozofija i kultura! Kozlić, dakle, nije preuzimao ovaj predmet jer je on “čuvan“ za Vlaisavljevića!
To dokazuje i činjenica da nakon što je ovaj nasilni  neompetentni profesor odustao od angažmana, ponovo nije angažiran niko sa strane, nego “ubogi“ ministar i profesor Spahija Kozlić! Dakle, kao spoljni suradnik mogao je biti angažiran samo Čovićev “kućni filozof“ Ugo Vlaisavljević! Niko drugi ne odgovara rukovodstvu UNZE! Šta je to drugo do politiziranje Univerziteta?! Na takva pitanja niko na UNZE i ne smije dati odgovor!
Pored toga, nije raspisan ni konkurs za profesora iz oblasti filozofije, uprkos očiglednoj potrebi i činjenici da je jedan profesor iz ove oblasti na UNZE prije nešto više od godinu dana preminuo i ostalo je upražnjeno njegovo mjesto. Nije bilo podobnih za popunjavanje upražnjenog mjesta, što je bio razlog za angažman “prvog filozofa trećeg entiteta“ i miljenika “visočkog lobija“ SDA i ASDA. Dakle, konkursi se ne raspisuju prema potrebama UNZE, nego političkim i potrebama pojedinaca!
U prilog tome ide i činjenica da je asistent na oblasti filozofije potpuno nepoznata i, prema mišjenjima upućenih, za filozofiju potpuno netalentirana Midheta Mumić, studentica Univerziteta u Tuzli. Mumić nigdje (vjerovatno izuzev u njeni uskim mahalskim krugovima koji su je postavili na mjesto na kojem se nalazi) nije poznata po nekom filozofskom radu. Ali je zato više nego poznata po navođenjima religijskih citata na “društvenim mrežama“! Ona je, valjda, slika i prilika kadra koji se na UNZE projicira u Visokom i kod zeničkog muftije.
Posebna je priča “uskakanje“ “ubogog“ Spahije Kozlića na mjesto nekompetentnog Uge Vlaisavljevića. Kozlić je, očigledno, involviran u sve mahinacije Memnune Hasanice i Damira Kukića i daje im podršku, inače sigurno ne bi, pored posla ministra, prihvatio da drži nastavu iz još jednog predmeta. Doduše, možda mu je muftija rekao “bilo bi dobro“ i time mobilizirao Kozlića, ali i to samo govori “ubogoj“ situaciji u koju je sebe stavio. Tome ide u prilog i Kozlićevo ignoriranje problema na UNZE, odbijanje smjenjivanja Damira Kukića i uskraćivanje odgovora medijima na ona pitanja koja direktno pokazuju da na UNZE vlada “akademska mafija“.
“Ubogi“ Spahija Kozlić se drži rukopisa Memnune Hasanice i Damira Kukića, samozvanog eksperta za medije, koji misle da je neodgovaranje na pitanja novinara način da se sakrije kriminal koji oni skoro na dnevnoj bazi čine. Kakav “ekspert“ takav i rezultat. UNZE je nesumnjivo danas jedno žarišta kriminala u BiH, a šteta koju Kukić i ekipa proizvode je ogromna i dugoročna. Teško je povjerovati da se to dešava neplanski i bez jasnog cilja. Činjenica da dvojac Kozlić-Mumić treba biti osnova izučavanja filozofije na UNZE, dovoljno govori da je ovdje znanost i kompetentnost davno odbačena.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Lubenica po običaju – drsko i glupo!

Nermin Nikšić, popularni Lubenica, oktroirani premijer i predsjednik SDP BiH, pohvalio se da je razgovarao …