Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Na današnji dan prije 27 godina poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić

Na današnji dan prije 27 godina poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić

Tačno prije 27 godina na Vrbanja mostu, danas most Suade i Olge, ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić. Ubli su ih oni koje u njihovom postojanju određuje mržnja i smrt, a ne ljubav i život!

Imali su 25 godina 18. maja 1993. godine, kada su u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo našu zemlju, ubijeni na Vrbanja mostu.

Njihova tijela danima su ležala na asfaltu jer im niko nije mogao prići na “brisanom prostoru“ da bi poslije bila prenesena u Lukavicu i ondje privremeno pokopana. Nakon rata, po želji roditelja, njihova tijela su ekshumirana i trajno sahranjena u Sarajevu.

Priču o tome prvi je napisao čuveni Reutersov novinar Kurt Schork, ratni izvjestitelj koji je i sam ubijen tačno sedam godina poslije u Sierra Leoneu izvještavajući o tamošnjim sukobima.

image

Boško Brkić, Admira Ismić, Sarajevo/
 /YOUTUBE

Nakon kremiranja, dio pepela njegovog tijela pokopan je u Washingtonu gdje je živio, a drugi dio uz grobnicu Boška i Admire na sarajevskom groblju “Lav”. Ovaj zločin nad ljubavlju opjevan je u pjesmi “Zabranjenog pušenja”. “Ma kakva Julija, kakav Romeo, niko se nije tako volio i niko nikad neće sve dok Miljacka voda teče”, refren je pjesme “Boško i Admira” s albuma “Radovi na cesti”. Autor pjesme Sejo Sexon je, kada je ta pjesma nastajala, kazao kako je vidi i kao izraz neke nade za BiH. Nema sumnje da ta pjesma i dalje predstavlja izraz simbolične nade za BiH, u kojoj života bez ljubavi, kao malo gdje drugo, zaista ne može biti!

About Ekran

Check Also

Nikad gore stanje u obrazovanju: Naidu Hota-Muminović i Adnu Mesihović bi hitno trebalo smijeniti, ali to nema ko da učini!

Pred očima javnosti Naida Hota Muminović je obrazovanje u Sarajevu vratila u srednji vijek! Da, …