Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Saznajemo: Postignut dogovor da pod zastavom SPD nastupaju DF, SD i kandidati SPD

Saznajemo: Postignut dogovor da pod zastavom SPD nastupaju DF, SD i kandidati SPD

Portal Ekran.ba od dobro obaviještenog izvora saznaje da je postignut načelni dogovor oko zajedničkog nastupa Socijalne pravde i demokracije (SPD), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokrata (SD). Postoje još uvijek određene pojedinosti koje nisu riješene, prije svega zahtjevi SD za određenim pozicijama u aktuelnoj vlasti, ali su načelno usuglašeni stavovi oko toga da treba formirati zajedničke liste i ići na izbore kao jedna čvrsta koalicija.
Kao i sve koalicije, tako se i ova zasniva isključivo na interesima. DF je u situaciji da mora nastupiti u nekom koalicionom timu, kako bi svoje kandidate sakrio i stavio u sjenu nekog “ujedinjenja ljevice“. Ovdje se, naravno, ne radi ni o ujedinjenju ni o ljevici, nego o tome da su u DF svjesni da će malo ko glasati za njih i da ih od izbornog debakla može spasiti samo neka “zajednička lista“.
Na drugoj strani, u SD su svjesni da su oni jedini “novi kolač“ u ovoj igri i da jedino oni imaju legitimitet nastupa na ovim izborima u očima birača. Isto tako su svjesni da će brzo biti pročitani kao “ljevica sklona koaliranju sa desnicom“ i da će taj legitimitet izgubiti. Zato žele što je moguće više profitirati u naredne dvije godine i nekako se uvući u vlast, iz koje bi crpili kapacitete za sljedeće opće izbore.
Kandidati koji su okupljeni oko SPD, sa druge strane, svjesni su da su uglavnom potrošeni i da nemaju svojih glasača. Zato su im potrebne stranke koje okupljaju, pokušavajući obezbijediti kakvo-takvo biračko tijelo. To će svakako biti teško nakon koaliranja DF sa nacionalističkim strankama i stavljanjem Željka Komšića i njegovih ahbaba u ulogu privjeska SDA.
Koalicija koja je tek dogovorena, ipak nije potpuno izvijesna. Ukoliko se ne ispune uslovi koje postavlja SD, od nje neće biti ništa. Međutim, ukoliko i dođe do koaliranja, teško da će ovakav sastav moći postići bilo kakav ozbiljniji rezultat. Izuzimajući SD (samo!) u Tuzli i okolini, ostatak “koalicionih partnera“ nemaju nikakve šanse. Tako će ova koalicija najvjerovatnije biti sraman kraj nekih političkih karijera.

About Ekran

Check Also

Fadil-Novalić

Ni nakon mjesec dana od afere raspiratori niko nije uhapšen za očigledan kriminal

Mjesec dana od izbijanja “afere respiratori“ niko nije osumnjičen za kriminal u očiglednoj pljački budžetskog …

Powered by keepvid themefull earn money