Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kriminal na UNZE postaje očiglednim i u režimskim medijima

Kriminal na UNZE postaje očiglednim i u režimskim medijima

Nakon dugog istraživanja portala Ekran.ba, objavljivanja nebrojenih primjera nezakonitosti, nepotizma, pa i kriminala na Univerzitetu u Zenici (UNZE), čak su i režimski mediji (to su oni “sa reklamama”) i inspekcija ZDK reagirali. Postalo je očiglednim da je UNZE jedan od klastera nezakonitosti u BiH. U visokom obrazovanju trenutno, najveći klaster.
Inspekcija ZDK je naložila Univerzitetu raskid ugovora sa vanjskim suradnicima. Ekran.ba je već ukazivao na to da na ovoj instituciji ima nenormalno veliki broj profesora u suradničkom odnosu. Nedvojbeno, to znači da na UNZE nedovoljno rade na stvaranju znanstvenog podmlatka. Ali, znači i nešto više od toga.
Primjeri nezakonitih angažmana profesora Slave Kukića i Uge Vlaisavljevića, pokazali su da se angažman profesora ne zasniva na stručnosti i nastavnim potrebama. Biti u suradničkom odnosu na UNZE u velikom broju slučajeva značilo je pripadati određenoj ili određenim političkim orjentacijama. Najbolje se to pokazalo kada je Vlaisavljević morao odustati od svog angažmana. Tada, odjednom, više nije bilo potrebe za vanjskim suradnikom, nego se “mobilizirao” smiješni ministar Spahija Kozlić i preuzeo nastavu koju je trebao držati Vlaisavljević. Nije bilo potrebe za vanjskim suradnikom, jer nije bilo suradnika koji je politički prihvatljiv!
Kako izgleda neko ko je prihvatljiv za rektora Damira Kukića i “ubogog” ministra Spahiju Kozlića, pokazat ćemo u sljedećem tekstu na primjeru Kozlićeve asistentice iz Živinica. Jednom riječju: kompetencije su nebitne, bitna je pripadnost i podobnost.
Nakon najnovijeg postupanja inspekcije, sve je jasnije da je Tužilaštvo odavno trebalo početi raditi svoj posao na UNZE. Međutim, kako izgleda, glavna tužiteljica Vesna Kaknjo, što zbog političke obaveznosti, što zbog prijateljstva sa rektorom Damirom Kukićem, “postupa” isključivo tako što prijave i informacije o rektorovim nezakonitostima – posprema u ladicu. Kukić je već odavno morao biti smijenjen, u interesu UNZE, baš kao što je u interesu zaštite zakonitosti morao već odavno odgovarati za svoja nedjela.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money