Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ni nakon mjesec dana od afere raspiratori niko nije uhapšen za očigledan kriminal

Ni nakon mjesec dana od afere raspiratori niko nije uhapšen za očigledan kriminal

Mjesec dana od izbijanja “afere respiratori“ niko nije osumnjičen za kriminal u očiglednoj pljački budžetskog novca. Nema sumnje da se ovo kriminalno djelo nije moglo učiniti bez uvezivanja više osoba i udruživanja u zločinu, ali je isto tako nesumnjivo da bi u nekim drugim slučajevima, u kojima nema “političke pozadine“ u kriminalu, do sada bilo destine saslušanih i uhapšenih. U slučaju kirminala sa respiratorima to nije tako.
Činjenica da je za ovo (i ne samo ovo?) kriminalno djelo, na ovaj ili onaj način, nesumnjivo odgovoran i premijer FBiH Fadil Novalić, kao i veći broj drugih zvaničnika iz SDA i HDZ, razlog je da se povjeruje kako nadležni rade na tome kako cijeli slučaj što je moguće više zataškati i učiniti benignim. Izetbegovićevo pravdanje kriminala u javnim obraćanjima ide u prilog takvim mišljenjima. Neefikasno djelovanje nadležnih tužilaštava, uz to, podržava osjećaj pravne nesigurnosti građana i podupire sliku vladavine kriminala u BiH.
Jedina nada da će nešto da se desi je činjenica da istragu o cijelom slučaju vodi državno tužilaštvo, koje od dolaska glavne tužiteljice Gordane Tadić zaista radi profesionalno. Problem su, međutim, tužioci koji su višekratno dokazivani kao korumpirani i nedorasli svom poslu, koji cijeli predmet mogu odvesti u neželjenom pravcu.
Kriminal sa respiratorima je svoj odjek imao i u svijetu. Činjenica da SDA brani pljačku građana u vrijeme korona – krize, govori o politici te stranke. Ukoliko ovaj kriminal ostane neprocesuiran, ili procesuiran na način da “krupne ribe“ ostanu proglašene “neupućenim“ i “nevinim“ zato jer “nisu znale“ o čemu se radi, onda će biti jasno da pravosuđe u BiH više definitivno ne postoji. Dobrim dijelom to pokazuje i činjenica da je bivša glavna tužiteljica KS Dalida Burzić još uvijek na slobodi, ali bi amnestiranje od kriminala sa respiratorima ugasilo i posljednju iskru vjere u institucije BiH.

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money