Home / VIJESTI / REGION / Tači neće pregovore koje vodi Lajčak

Tači neće pregovore koje vodi Lajčak

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da neće sudjelovati u bilo kakvim pregovorima sa Srbijom koje bude vodio specijalni izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak. To je novi šamar politici EU, koja je sve dalje od odgovora na pitanja koja opterećuju odnose na Balkanu. Ukoliko Tači ostane pri stavu koji je iznio, to će nesumnjivo biti veliki šamar EU politici.

Politika koju EU vodi na Balkanu najjednostavnije se može opisati kao politika sitnih interesa i pravljenja ustupaka ruskoj politici. Uredi EU u BiH u posljednjih dvadesetak godina skoro u pravilu su podržavali nacionaliste i proruski orjentirane pojedince i organizacije. Snage koje su bile okrenute integratvnim procesima, kao i čitava područja društvenog djelovanja preko kojih se to moglo postiči, nisu dobijali podršku EU. Tačijevu izjavu stoga treba razumjeti kao odgovor na politiku koju EU vodi na Balkanu.

Miroslav Lajčak je svakako jedan od najboljih reprezentanata takve politike. Da je to zaista tako, potvrđuje činjenica da se ovaj krajnje suspektni političar uvijek iznova vraća na Balkan i uvijek iznova djeluje na isti način – u pravcu podrške ekstremističkim politikama i ruskim interesima. Naša semlja, na žalost, nema nikoga ko Lajčaku može reči ono što je rekao Tači.

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money