Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ovakva EU treba samo evropskim moćnicima

Ovakva EU treba samo evropskim moćnicima

Nakon što su se pojavila nova svjedoćenja o zlostavljanjima migranata od strane hrvatskih policajaca, sve su glasnija pitanja o tome da li su ova policijska zlostavljanja dio “strategije EU“ prema migrantima. Iz perspektive BiH, može se reči da li je ovakvo ponašanje hrvatskih policajaca u stvari samo eksponiranje evropske politike prema svima onima koji nisu dio ove zajednice država. Da stvar bude ozbiljnija, najugledniji evropski mediji su se počeli baviti ovim pitanjem.

The Guardian navodi da je grupa zastupnika u Europskom parlamentu nakon te priče počela agitirati da nezavisna komisija istraži navode o zlostavljanjima. “Vjerujemo da bi se Europska komisija trebala pridružiti istrazi Ujedinjenih naroda kako bi se zaustavilo navodno zlostavljanje te kako bi odgovorni odgovarali”, stoji u internom memorandumu koji kruži među europarlamentarcima. “Ako se optužbe pokažu istinitima, riječ je o slučaju grubog i jasnog kršenja Schengenskog kodeksa za zaštitu granice. S obzirom na ozbiljnost optužbi, od Komisije očekujemo da poduzme brze i temeljite poteze kako bi se odgovorilo na ova pitanja te da se o nalazima istrage što prije obavijesti Parlament.”

“Činjenica da je od 6,7 miliona eura koliko je Hrvatska od Europske unije dobila za rješavanje graničnih pitanja samo 300.000 potrošeno na sistem nezavisnog nadzora koji bi trebao osigurati provedbu međunarodnog prava i poštivanje ljudskih prava pokazuje prioritete”, rekla je europarlamentarka iz Irske Clare Daly.

„Hrvatska iz ekonomskih razloga želi širenje Schengena, a ako to znači žrtvovanje izbjeglica i migranata, onda će to izgleda napraviti. Zlo mi je i sramota me je što sam članica Europske unije koja ovako djeluje. Ne sumnjam da je Komisija svjesna da su te tvrdnje istinite i da su žrtvovali izbjeglice i migrante te obaveze prema međunarodnom pravu zbog širenja Schengenske zone zbog tržišnog poslovanja i geopolitike. Neće im biti dopušteno da se izvuku. Odgovornost mora prevagnuti, inače je Europska unija gotova”, izjavila je eurozastupnica Daly.

Ono što Daly kaže, možemo vidjeti u BiH na djelu. EU je u našoj zemlji uglavnom podržavala dezintegrativne procese i djelovanja. Čak i kada su pojedine aktivnosti koje je podržavala EU imale pozitivan predznak, način  na koji su one provođene, a posebno pojedinci koji su ih provodili, dovodili su do toga da su završavali u suprotnosti sa iskazanim opredjeljenjima. Sjetimo se samo velike halabuke sa rodnim temama, koja je završila u nikad goroj poziciji žena i sa gorim stanjem po pitanju rodnih odnosa nego što je to bilo prije “inicijativa iz EU“.

Kako vrijeme prolazi, sve je jasnije da ovakva EU nije perspektiva za BiH. Suviše je u ovoj uniji birokratizma, pa i šovinizma, a premalo znanja i kulture koji bi morali biti integrativni faktor za jedan “bolji svijet“. Zato put BiH prema EU treba zamijeniti putem prema NATO i SAD! Uostalom, nije li primjer Kosova dobar pokazatelj za to?

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money