Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ejub Džaferović bi bio izvrstan kandidat za rektora UNSA

Ejub Džaferović bi bio izvrstan kandidat za rektora UNSA

Kako saznaje portal Ekran.ba, zahuktava se predizborna bujica za rektora UNSA. Prema našim informacijama, u trku za ovu poziciju ući će dosadašnji rektor Rifat Škrijelj i pouzdan suspektni Šaćir Filandra, bivši dekan FPN. Nesumnjivo je da između ovog dvojca superiorno bolje reference ima Škrijelj!
Međutim, pored dvojice pomenutih kandidata, u kuloarima se špekulira i o kandidaturi Ejuba Džaferovića, nekadašnjeg dekana Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Nije mali broj onih koj smatraju da bi Džaferović mogao biti osoba koja bi u potpunosti stabilizirala odnose na UNSA. Prije svega, Džaferović je dokazani znanstvenik, odlučan čovjek blagog karaktera, koji nema konfliktne crte, mada je u stanju obračunati se sa devijantnim pojavama. Kao dekan Mašinskog fakulteta Džaferović je, u po Fakultet izuzetno teškim okolnostima, stvorio jaku osnovu za napreda i dalji razvoj ove institucije, što se danas i potvrđuje. Prema našim informacijama, pored svih referenci iz prošlosti, Ejub Džaferović ima i jasnu viziju razvoja UNSA kao ponovnog regionalnog lidera u visokom obrazovanju.
Informacije do kojih smo došli, govore da je Šaćir Filandra u Džaferoviću vidio opasnog protivnika. Zato je, preko “hercegovačke“ (čitaj Gatačke) linije u SDA pokušavao i pokušava “minirati“ Džaferovićevu kandidaturu. Na vrlo prljav način, povlaći se činjenica da je Ejub brat Šefika Džaferovića, što sa stanjem na UNSA i izborom novog rektora nema nikakve veze. Ejub Džaferović je karijeru, znanstveni i akademski ugled izgradio potpuno neovisno od brata i bilo koje politike. Za razliku od Filandre, Džaferović iza sebe nema skandale, nema sumnji u kriminal i povezanost sa lobističkim grupama i ima rezultate, koje Filandra nema ni u tragu. Umjesto pisanja knjiga o lokalnim političkim moćnicima i prilično prizemnim likovima, Džaferović se bavio mašinskim znanostima i razvio se u međunarodno priznatog znanstvenika i prepoznatog uspješnog menadžera.
U nedostatku pravih referenci, oni koji su sistemski uništavali UNSA danas, da apsurd bude veći, govore kako ne bi bilo dobro za SDA da “brat Šefika bude rektor UNSA“. Nije li ova priča koja kruži SDA kuloarima (potaknuta iz navedenih klanovskih struktura ove stranke) dokaz da je Džaferović vanpolitički kandidat? Naravno da jeste, baš kao što se ponovo pokazuje da mafijaško-klanovski lobiji u SDA ne prezaju ni od najgrubljih laži da bi oslabili strančke kolege koje vide kao konkurenciju. Uprkos svemu tome, nekadašnji dekan Mašinskog fakulteta bi trebao imati i političku podršku, jer je zaslužuje svojim radom, vizijom, čestitošću, referencama i poslovnim rezultatima.
Nema sumnje da bi Džaferovićeva kandidatura donijela veliki kvalitet u utrci za rektorsku poziciju na UNSA. Upućeni vjeruju da bi pojavljivanje Džaferovića u utrci za rektora, imalo uticaj i na druge univerzitete u BiH i pokazalo da je konačno došlo vrijeme da se u visokom obrazovanju vrednuje kvalitet, a ne sposobnost lobiranja i “kupovine“ glasova.

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Powered by keepvid themefull earn money