Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šaćir Filandra je SDA kandidat za rektora UNSA

Šaćir Filandra je SDA kandidat za rektora UNSA

Šaćir Filandra je definitivno kandidat SDA za rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA)! Ovu informaciju smo potvrdili kod našeg izvora bliskog vrhu najveće bošnjačke stranke. Filandra je proteklih dana bio na razgovoru u SDA, navodno se, dobijajući podršku, sreo i sa Sebijom Izetbegović, ali i sa Fahrudinom Radončićem od kojeg takođe očekuje “vjetar u leđa“.
U osnovi, Filandrinu kandidaturu za rektora UNSA “rasplamsao“ je lobi na čelu sa Denisom Zvizdićem. Prema našem izvoru, Sebija Izetbegović je, odlučna da sruši sadašnjeg rektora Škrijelja, a nemajući “svog“ jakog kandidata, prihvatila Filandru kao izbor SDA. Pored toga, prihvatanje kandidature koja je kreirana u “hercegovačkom“ (čitaj gatačkom) lobiju, predstavlja u unutarstranačkim odnosima i jednu vrstu ustupka.
Filandra je poznat kao neuspješan dekan Fakulteta političkih nauka (FPN), profesor koji je zahvaljujući “političkom zaleđu“ ostao neokrznut u aferi nezakonitog studija na FPN, u kojoj je na uslovnu dvogodišnju kaznu zatvora presuđen Mirko Pejanović, tadašnji dekan. Uprkos tome što je jedan od onih koji se najviše finansijski okoristio u ovoj aferi, Filandra nije bio predmetom ni sudskog spora, a ni istraga u tužilaštvima.
U znanstvenom smislu, Filandra je poznat po tome što je nedstatak znanstvene validnosti nadoknađivao političkim udvorištvom. Tako je bio “pisar“ raznih političkih moćnika, od Alije Izetbegovića, preko Rusmira Mahmutčehajića do Adila Zulfikarpašića, što je nesumnjivo i put koji ga je doveo do današnje kandidature za poziciju rektora UNSA. U znanstvenom smislu, prema mišljenjima njegovih kolega na FPN, Filandra ne postoji. Postoje samo medijski nastupi kojim je Filandra kompenzirao nepostojanje ozbiljnih znanstvenih radova. Uvijek blizak vlasti i politikantstvu, Filandra na UNSA nije ostavio nikakvog traga.
Interesantno je da se Filandra odlučio oponirati Rifatu Škrijelju u momentu kada je aktuelni rektor uspio stabilizirati UNSA i zaustaviti dalje tonjenje ove institucije koje je počelo sa Muharemom Avdispahićem, najgorim rektorom u povijesti UNSA, kojeg je Filandra svojevremeno podržavao. To je posebno značajno kada se zna da je Avdispahićeva ekipa dolazila iz skuta SBB, HDZ i dijela SDA, a da je Filandra na proteklim izborima bio izričito protiv kandidature Željka Komšića i uz HDZ stavove o “legitimnom“ predstavljanju, koji su konstruirani u ekstremističkim nacionalističkim krugovima. Filandra se, prema procjeni poznavatelja situacije, sada pojavljuje kao kandidat iste mreže koja je svojevremeno “instalirala“ Avdispahića i Univerzitet dovela na najniže grane od njegovog osnivanja do danas.
Aktuelni rektor Rifat Škrijelj, pored toga što se otrgnuo političkim centrima moći, na UNSA je uspio relaksirati situaciju i stabilizirati ovu instituciju. I kao dekan Prirodnomatematičkog fakulteta i kao rektor UNSA on je neusporedivo kvalitetniji konkurent od Šaćira Filandre, koji se, očigledno, uzda u političku podršku i mešetarenje političkih centara moći koje ovih dana obilazi. Za očekivati je da bi njegov dolazak na čelo UNSA značio potpunu političku paralizaciju ove institucije i okretanje Univerziteta prema regresivnim procesima.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money