Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Da li se nekadašnji vojnik HVO Safet Oručević vraća u politiku?

Da li se nekadašnji vojnik HVO Safet Oručević vraća u politiku?

Safet Oručević, kontroverzni bivši načelnik Mostara i u posljednje vrijeme jedan od lobista prljave bh političke scene, iznenada se probudio sa buđenjem priče o izborima u najvećem hercegovačkom gradu. Da li se Oručević vraća u politiku? Kome treba Safet Oručević? Nesumnjivo onima koji BiH vide kao zemlju segregacijskih podjela.
Podsjetimo se, Safet Oručević je bio važan član Stranke za BiH (SZBiH) Harisa Silajdžića. Silajdžić je svojevremeno, skupa sa svojom strankom, srušio “aprilski paket“, do sada posljednju šansu da BiH bude konstituirana kao ozbiljna država, bez segregacijskih podjela. U tome je, nesumnjivo, na ovaj ili onaj način, sudjelovao i Safet Oručević. SZBiH je poznata i po velikom broju prijeratnih suradnika tajnih policija, koji su se (nekim čudom?!) okupili pod kišobran Silajdžićeve političke formacije.
Prijeratno Oručevićevo djelovanje uglavnom se vezuje za sitni kriminal i doušničke veze sa tajnom policijom SFRJ. Za vrijeme rata, kruže priče, Oručević je bio jedan od glavnih švercera na području Mostara, a povezuje se i sa strukturama ratnog HVO, hrvatske vojne formacije koja je, pored dokazanih sistemskih ratnih zločina, srušila i Stari most! Donedavno, Oručević je bio “politički moderator“, uticao je na sporazum SDA i SBB, a spominje se i kao jedan od moderatora najnovijeg sporazuma SDA i HDZ. Podržavao je ekstremističke kadrove HDZ.
Teško je povjerovati da ovaj i ovakav Safet Oručević može biti od koristi za bilo šta što će ići u pravcu integracije BiH i prevladavanja segregacijskih podjela. Njegovo zalaganje za sporazum koji je potpisan stoga se može čitati kao nova podrška starog Oručevića, u njegovom stalnom radu na disoluciji BiH. Očigledno, baš takav je sada potreban Izetbegoviću.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …