Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Filandra nema podršku Senata UNSA!

Filandra nema podršku Senata UNSA!

Neposredno nakon kandidature Šaćira Filandre za poziciju rektora UNSA, pojavile su se i glasine kako bivši dekan FPN, kandidat SDA i provjereni politički poslušnik ima naklonost Senata UNSA i da će skoro sigurno biti novi rektor. Portal Ekran.ba saznaje kako je ova informacija bila najobičnija glasina, puštena sa ciljem da obeshrabri članove Senata koji podržavaju aktuelnog rektora Rifata Škrijelja.
U stvarnosti, stvari stoje potpuno drugačije. Izuzev podrške par dekana, Nihada Fejzića, Semre Čavaljuge, Seada Turčala i pojedinih studenata, Filandru gotovo da niko ne podržava. Kandidat SDA je ovih dana obilazio dekane svih fakulteta i nagovarao ih da glasaju za njega. Jedan takav sastanak je, navodno, bio obavljen i u kabinetu Sebije Izetbegović! Ipak, uprkos svim pritiscima, Filandra je ostao bez podrške onih koji će glasati o izboru novog rektora.
Samim tim, gotovo se sa sigurnošću može reči da će Rifat Škrijelj biti novi/stari rektor UNSA. Škrijelj je svojim radom uspio da stabilizira stanje na Univerzitetu i spasi instituciju od strmoglavog pada. Istovremeno, kao što je najavljivao, otrgnuo se bezumnoj bh politici i najavio da bi UNSA u narednom periodu mogao da se vrati na stare staze uspona. Bilo bi besmisleno i protivno zdravom razumu ne dopustiti mu šansu da to i uradi, kada je već uspio popraviti ono što je njegov prethodnik, uz političku podršku, upropastio.
Čini se apsurdnim, ali je vrlo logično, da Šaćir Filandra, kao neuspješni dekan FPN upravo na krilima politike želi postati rektorom. Danas je u javnosti skoro zaboravljeno da je Šaćir Filandra svojevremeno bio otkriven kao jedan od zaposlenih na UNSA sa enormno visokim primanjima (preko 10 000 KM) , a upućeni upozoravaju da je odavno već trebalo ispitati porijeklo imovine bivšeg dekana FPN, koji je samo u užem centru Sarajeva (oko Vječne vatre) uspio obezbijediti čak tri stana! Takav kandidat danas se u ime SDA suprotstavlja Škrijelju i to samo radi toga jer je aktuelni rektor uspio da se otrgne iz ruku SBB i SDA politike uništavanja visokog obrazovanja. Nije li više nego očigledno da je u ovom momentu, kada SDA kidiše sa svojim više nego suspektnim kandidatom, Škrijelj jedino rješenje za UNSA?!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money