Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kako je “akademska mafija“ na UNZE produžila radni odnos Memnuni Hasanici

Kako je “akademska mafija“ na UNZE produžila radni odnos Memnuni Hasanici

Na Univerzitetu u Zenici (UNZE) od dolaska Damira Kukića i potpunog ovladavanja “visočkog lobija“ ovom institucijom za pojedince je sve moguće, dok za druge “pojedince“ nije ništa moguće. Za znanstvenu lakrdijašicu i zlostavljačicu Memnunu Hasanicu (čuvenu Nunu), moguće je sve. Moguće je da ova znanstveno nepostojeća profesorica dobije produžetak radnog odnosa do 70. godine! Kako kažu na UNZE, za njom “postoji potreba“! Kakvu to potrebu neki univerzitet ima za profesoricom koja nije mogla ni doktorat steći na matičnoj instituciji, nego je, uz političku “malu pomoć svojih prijatelja“ morala da obilazi visokoškolske institucije kako bi došla do doktorata. A kada je to uspjela, onda je po internetu skupljala i pabirčila materijale od kojih je napravila smiješnu knjigu sa kojom je postala profesorica! Ali, Nuna može sve i sve joj pristaje!
Tako ona može biti član komisije imenovane 8. 5. 2020. pod brojem 4-212-013-032/20 koja je oformljena da bi provela za nju namješteni konkurs za izbor redovitog profesora na oblast “njemačkog jezika“! Da je konkurs namješten portal Ekran.ba je već upozoravao. Konkursom je tražen profesor u zvanju “redoviti profesor“, najvišem univerzitetskom zvanju, što je praktično značilo da neko mora dati otkaz na drugom univerzitetu, da bi radio u Zenici, pod komandom Damira Kukića i “akademske mafije“. Naravno, tako nešto je nemoguće!!!
Stoga se, kako je planirano, niko nije javio na ovaj konkurs, koji je komisija u kojoj je bila i Hasanica, zaključila na način da konstatira da nije bilo prijavljenih kandidata. Niko nije postavio pitanje zašto se raspisuje konkurs na koji se pouzdano zna da se niko neće javiti, jer su svi znali da je konkurs raspisan samo iz formalnih razloga, koji treba da omoguće Memnuni Hasanici da produži radni odnos. Da je sve proteklo prema planu i da je plan postojao, potvrđuje zahvaljivanje skandalozne Nune kolegicama i kolegama koji su sudjelovali u ovoj farsi. Naime, postojala je formalna mogućnost da neko problematizira konkurs, ali se tako nešto nije ni desilo. Zato je čuvena Nuna imala potrebu da se zahvaljuje! Iz dosadašnjih događaja na UNZE i primjera zlostavljanja, jasno je da niko ne želi postati novim predmetom iživljavanja “akademske mafije“ i neciviliziranog postupanja dekanese kojoj se produžava radni odnos.
Nakon što su završene formalnosti, slijedi postupak produžavanja radnog odnosa Memnuni Hasanici, jer za njom “postoji potreba“, pa tako ista treba ostati u radnom odnosu do 70. godine. Kako može postojati potreba za profesoricom koja se istakla samo u neznanju i neakademskom postupanju, znaju oni koji čuvenoj Nuni obezbjeđuju praktično doživotnu profesuru. Ne postoji racionalno obrazloženje zbog kojeg Hasanica nije umirovljena, a na nastavu njemačkog jezika angažiran kompetentan profesor. Zapravo, jedino obrazloženje je da je cijeli konkurs, kao što smo i najavili, organiziran kao farsa kojom je trebalo “pokriti“ Nunino produžavanje radnog odnosa. Normalno bi bilo da od iduće godine na UNZE njemački predaje neki kompetentan profesor, ako već nisu mogli da nađu docenta, ali Nuna može što niko ne može! Stoga će studenti UNZE i narednih godina slušati Nunino mucanje na njemačkom jeziku i nebuloze o gramatici i leksici ovog stranog jezika, svakim danom se više uvjeravajući da neki od njih isti govore i poznaju bolje od svoje profesorice.
Memnuna Hasanica je slika i prilika UNZE. Osoba “operirana“ od svakog znanstvenog potencijala, prilično neciviliziranog ponašanja i sklona zlostavljanju, dekanesa je jednog fakulteta i “profesorica za kojom postoji potreba“! Sa ovakvom “slikom i prilikom“ UNZE nema nikakvih šansi u budućnosti i izvijesno je da će završiti u potpunom kolapsu. Diplome UNZE svakako važnost imaju samo na potezu od Lašve do Nemile i izvijesno je da će tako biti i u budućnosti. Način na koji je Memnuna Hasanica ostavljena u radnom odnosu klasičan je primjer korupcije!
Budući da možemo iznijeti svoje mišljenje, zaista moramo konstatirati da ako farsa sa konkursom za “redovitu profesoricu njemačkog jezika“ nije kriminal (za što mislimo da je teško drugačije misliti), onda je sigurno nedjelo prvog reda. Vjerujemo da ovakvo otvoreno namještanje konkursa nije kriminal samo za Vesnu Kaknjo, ali je upravo ona, na žalost, ta koja bi trebala mjerodavno utvrditi da se u ovom slučaju (kao i u brojnim drugim) radi o kriminalu. Nakon farse sa Nuninim produženjem radnog odnosa, jasno je i to da se na UNZE radi o organiziranoj skupini pojedinaca na odgovornim mjestima, koji su udruženi sa ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Postavlja se samo pitanje: ko će to ispitati na mjerodavan način i konačno utvrditi šta stoji iza nezakonitosti na UNZE!?
Istraživački tim
 Ekran.ba

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money