Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / ANU BiH između intelektualne impotencije i društvene propasti

ANU BiH između intelektualne impotencije i društvene propasti

Dok Srpska akademija nauka (SANU), pored sudjelovanja u znanstvenom razvoju Srbije, aktivno sudjeluje i može se reći kreira srpsku politiku, Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) bavi se očuvanjem nekog apstraktnog statusa elitne institucije znanja u našoj zemlji. Niti jedan ozbiljan projekat od društvene važnosti, niti jedna aktivnost, niti jedan istup u javnosti, to je rezultat rada ANU BiH u posljednje dvije godine. Njeni akademici, među kojima nesumnjivo ima respektabilnih imena, uglavnom se bave promoviranjima diletanata poput Mirjane Mavrak i rušenjem vrijednosnih skala znanosti, a sve u interesu (da li samo?!) osobne koristi. Najbolji primjer za to je Adila Pašalić Kreso, akademska falsifikatorica i promotor diletantizma. To je slika ANU BiH danas!
Ostavimo, međutim, po strani osobne istupe onih koji su u ANU BiH ušli zahvaljujući političkim vezama i sposobnosti laktanja. Zašto ANU BiH nema nikakav društveni uticaj danas?
Nesumnjivo, odgovor se nalazi i u tome što u redovima ove institucije sjede znanstveni i akademski falsifikatori. Međutim, pored toga, ANU BiH je paralizirana i činjenicom da u njenim redovima nema onih koji su u stanju i koji žele ovu instituciju učiniti kreatorom društvenih procesa. Umjesto da bude vazna na ormaru, ANU BiH bi morala sudjelovati u društvenim i političkim reformama kroz svoja odjeljenja društvenih u humanističkih znanosti. Ona to ne čini!
Teško da se to i može desiti, kada politiku ovih odjeljenja vode ljudi koji su do jučer podržavali agresiju Srbije na BiH. Primjer za to je akademik Abdulah Šarčević, koji je 1992. bio među akademicima (bošnjačke, tada muslimanske nacionalnosti) koji su se javno izjasnili za ostanak BiH u Jugoslaviji u kojoj bi sve procese vodila Srbija. Po izbijanju agresije na BiH, Šarčević odlazi u Beograd, avionom u kojem mu je mjesto obezbijedio Aleksa Buha. Može li sa takvim opredjeljenjem akademika ANU BiH krenuti putem kreiranja pozitivnih procesa u našoj zemlji? Nemoguće!
Alternativa toj i takvoj ANU BiH je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), koja je sastavljena skoro isključivo od znanstvenih diletanata, ali pojedinaca spremnih da budu sluge svakoj nacionalističkoj politici. Logično je da takva BANU dobija podršku od političara/neznalica kao što je Elmedin Konaković i da se kao takva nameće kao institucija koja treba zauzeti mjesto ANU BiH!
Nesumnjivo značajna imena ANU BiH bi, gledajući društvene odnose u cjelini, morala dići svoj glas i tražiti da institucija u kojoj se nalaze zbog svoje referentnosti i znanstvenog značaja, nužno i hitno krene u reforme i otvori se prema društvenim dešavanjima na način da svojim djelovanjem utiče na njihovo kreiranje! Ukoliko ANU BiH nema snage za to i ukoliko je zaista jedini oblik djelovanja akademika promoviranje diletanata, kakvo je nedavno demonstrirala Adila Pašalić Kreso falsificirajući činjenice provirajući diletanticu Mirjanu Mavrak, onda ova institucija nema budućnosti.
Međutim, budući da je ovakva institucija neophodna svakoj modernoj državi, pa tako i BiH ukoliko želimo da ona bude moderna, reforma ANU BiH će morati biti urađena izvana! U trenutačnom stanju, ovakva ANU BiH ne treba nikome, izuzev Pašalić-Kreso, Mavrak i sličnim znanstvenim i akademskim falsifikatorima.

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money