Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Presude zlostavljanih ukazuju na organizirano činjenje nezakonitosti na UNZE!

Presude zlostavljanih ukazuju na organizirano činjenje nezakonitosti na UNZE!

Posljednja u nizu pravosnažnih presuda protiv Univerziteta u Zenici (UNZE), a u stvarnosti protiv “akademske mafije“ koja vlada ovim univerzitetom, ukazuje na to da su nezakonitosti na ovoj instituciji činjene i nastavljaju da se čine organizirano. U nekom slobodnijem, laičkom izrazu, moglo bi se reći da se radi o organiziranom činjenju zločina. Šta ukazuje na to? Možda čak možemo reći i šta dokazuje da je to tako?!
Presuda kojom je pravosnažno potvrđeno da su profesorici Filozofskog fakulteta u Zenici (FFUNZE) nezakonito oduzimana sredstva za život, pokazuje da se radilo o grubom kršenju zakona, zloupotrebi službenog položaja i, u najmanju ruku, nesavjesnog postupanja pojedinaca. Ko je na UNZE snosio odgovornost za takav rad, nakon što je sudski utvrđeno da je to tako?! Niko!!!
Štaviše, zlostavljačica Memnuna Hasanica je nagrađena ostankom na radnom mjestu do 70. godine života! Ovu profesoricu njemačkog jezika, “operisanu“ od svakog znanstvenog rada, na UNZE ostavljaju kao “potreban“ kadar, nakon što se niko nije javio na namješteni konkurs na koji se, praktično, niko nije ni mogao javiti. U presudi o kojoj je riječ, Memnuna Hasanica je označena kao osoba koja je zloupotrijebila službeni položaj i prekoračila ovlaštenja! Radi se o istoj osobi koja je svojevremeno, tjerajući jednu drugu profesoricu sa radnog mjesta rekla: “Jedva sam čekala da joj izreknem mjeru!” Za takvom osobom kriminalizirani rektor Damir Kukić i njegovo društvo “imaju potrebu“ do sedamdesete godine života!
Dakle, možemo da zaključimo, budući da Hasanica nije sankcionirana, nego nagrađena za svoja nedjela, ista je činila u dogovoru sa Kukićem i drugima. Od njih je dobijala podršku za svoje činjenje, a vrlo je vjerovatno da je nedjela koja je počinila, činila u dogovoru sa njima. Ali nije Hasanica jedina koja je izuzeta od odgovornosti i rukovodni službenici su takođe amnestirani zbog zlostavljačkih činjenja.
Velida Mahovkić, kriminalizirana pravnica FFUNZE nije suspendovana zbog izdavanja rješenja koja su u suprotnosti sa zakonom. Tim rješenjima je uskraćivano pravo na jednako korištenje godišnjeg odmora, pravo na naknade, čak su  prava na bolovanje bila dovođena u pitanje. Velida Mahovkić je bila, praktično, poluga u rukama Hasanice prilikom maltretiranja i zlostavljanja “nepodobnih“ profesora na FFUNZE.
Ali, ta nedjela ona ne bi mogla činiti bez sankcija da nije imala podršku Medihe Arnaut, generalnog sekretara UNZE, koja je svojim nezakonitim djelovanjem takođe nanijela štetu ne samo jednoj profesorici, nego i drugim “nepodobnim“ profesorica i profesorima UNZE. Do danas Arnaut, koja je u bliskom srodstvu sa bivšim i sadašnjm funkcionerima UNZE, nije odgovarala za svoje postupke. Zbog dokazano nezakonitih radnji u obavljanju poslova generalnog sekretara Mediha Arnaut nije ni opomenuta od strane skandaloznog rektora.
Jednako tako ni Jasminka Ekinović, šefica ekonomsko-finansijskih poslova na UNZE nije sankcionirana zbog očiglednog namjernog umanjjivanja plaća i naknada pojedinim, “nepodobnim“ profesorima, u konkretnom slučaju profesorici FFUNZE. Ne samo da Jasminka Ekinović nije smijenjena ili na drugi način sankcionirana, a morala je biti, nego joj je kćerka Lamija angažirana na FFUNZE u svojstvu suradnice u nastavi. Treba li reći da je Lamija, gle čuda, angažirana upravo na predmetima iz oblasti njemačkog jezika, gdje “bank“ drži (a ko drugi nego) zlostavljanju sklona dekanesa Memnuna Hasanica. Ne pokazuje li se baš na primjeru Lamije Ekinović kako se krug zatvara i kako “akademska mafija“ funkcionira na UNZE. Jasminka Ekinović ne samo da nije kažnjena za svoje “nesavjesno postupanje“ u službi, nego joj je za kćerku nađeno mjesto na FF UNZE! Slučajno??!! Baš kao što je slučajno i to da je baš šefica službe za ekonomsko-finansijske poslove svojim načinom rada, pravosnažno presuđeno, oštetila zlostavljanu profesoricu!
Nije li sve suviše jasno?! Nama se čini i više nego jasnim da na UNZE djeluje organizirana skupina koja nezakonitim djelovanjima obezbjeđuje protivpravnu imovinsku korist i nanosi štetu onima koji iz političkih (i nekih drugih?!) razloga ne odgovaraju kreatorima visokog obrazovanja u ZDK. Kada se svemu ovome doda šutnja “ubogog“ ministra Spahije Kozlića, kojeg “mobilizira“ zenički muftija, i nečinjenje po svemu suspekte glavne tužiteljice Vesne Kaknjo, koja “postupa“ tako što ne postupa, onda je još manje mjesta sumnjama da se na i oko UNZE radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, ili kako se to već kaže pravnim jezikom… Najnoviji događaji na FF UNZE, o kojim kolaju informacije koje govore čak i o mogućoj prijetnji smrću nepodobnim profesorima, u konkretnom slučaju profesorici koja je “akademasku mafiju“ porazila na sudu, morali bi biti razlog za zabrinutost svih dobronamjernih građana Zenice i BiH. Postavlja se pitanje ko obrazuje mlade ljude i ko su ljudi koji stoje iza onih koji se ne libe slati ni najgore poruke onima koji im ne odgovaraju? Jesmo li na pragu toga da se, zahvaljujući neradu Tužilaštva ZDK, mogu upućivati i otvorene prijetnje smrću onima koji se ne boje “akademske mafije“ i imaju snage institucionalno je nadjačati?! Portal Ekran.ba provjerava informacije do kojih smo došli, koje ćemo, ukoliko se utvrdi njihova tačnost, ubrzo objaviti.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Powered by keepvid themefull earn money