Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Obećanja i prazna radovanja: Seka obećala Filandri, a Filandra Fejziću – prljava kampanja u borbi za rektorsku fotelju UNSA

Obećanja i prazna radovanja: Seka obećala Filandri, a Filandra Fejziću – prljava kampanja u borbi za rektorsku fotelju UNSA

Sramotno rušenje Rifata Škrijelja otvoreno organizirano iz vrhova SDA, ostalo je nedosanjani san Šaćira Filandre. Ali ne samo Filandre! U kampanji koju je vodio za svoj izbor, obilazeći dekane fakulteta, direktore instituta i pojedine profesre Univerziteta u Sarajevu, Filandra je davao razne ponude u zamjenu za podršku za njegov izbor na poziciju rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Jedna takva sramna ponuda desila se na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.
Početkom akcije agitiranja za sebe, Filandra je posjetio sada već bivšeg dekana Veterinarskog fakulteta Nihada Fejzića i u razgovoru koji je vođen u kabinetu dekana Fejziću ponudio prorektorsku poziciju u zamjenu za agitiranje u njegovu korist. Prema navodima naših izvora, Fejzić je trebao obezbijediti glas Veterinarskog fakulteta i naklonost još najmanje dva člana Senata UNSA. Doista, Fejzić je bio angažiran u lobiranju za Filandru. ali to u konačnici nije bilo dovoljno i pobijedio je rektor Rifat Škrijelj, potvrđujući drugi rektorski mandat na taj način. Tako je Šaćir Filandra po prvi put ostao bez funkcije i morat će (barem neko vrijeme) da se snalazi bez funkcionerskih privilegija, na koje je već decenijama navikao.
Isto je i sa Nihadom Fejzićem, miljenikom “visočkog lobija“ i po potrebi zagovornikom svake političke opcije. Fejzić je, prije nego je “provaljen“ kao besprizorni korona partijaner, bio jedan od kandidata za rektorsku funkciju. Ponuda da bude Filandrin prorektor, bila je spasonosno rješenje, nakon skandaloznog otkrića da je on jedan od onih koji prije podne propisuju mjere građanima, a poslije podne ih sami krše i rugaju se svima onima kojima su naređivali da ostaju kod kuće, nose maske i sl. U njegovom slučaju, da stvar bude gora, postoje i informacije koje još uvijek provjeravamo, a koje govore i o krajnje suspektnim finansijskim radnjama za vrijeme obavljanja pozicije dekana. To je, međutim, tema nekog budućeg istraživačkog teksta.
Filandra je svojom kandidaturom pokazao da je već decenijama zagovornik politiziranog fakulteta i miljenik nacionalističkih krugova koji smatraju da znanje ima smisla samo ako je u funkciji ideologije. To je moguće vidjeti i u Filandrinim knjigama, koje nemaju znanstvenog smisla, ali zato imaju nacional-ideološku upotrebljivost (mada veoma slabu) koja je bila od koristi za SDA, SBB, MBO i druge stranke i predvodnike stranaka kojima je Šaćir Filandra služio. U svakom slučaju, za UNSA je veoma značajno da se Senat uspio odbraniti od nehigijenske kandidature Šaćira Filandre, pokazujući da formalni i neformalni centri moći koji su “gurali“ ovog profesora, ipak ne mogu sve. Makar u tom “guranju“ bio upregnut i Nihad Fejzić i druga služinčad političkih oligarhija na vlasti.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

fahrudin_radon

“Poželjni bošnjački partner“ Dodika i Čovića se zalaže za elektronsko glasanje!

Nema šta Fahrudin Radončić nije u stanju izbaljezgati kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima SDA! …

Powered by keepvid themefull earn money