Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Parlament EU o genocidu u Srebrenici

Parlament EU o genocidu u Srebrenici

Parlament Evropske unije organizirao je danas otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima direktoricom Fonda za humanitarno pravo Natašom Kandić i direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem.

Suljagić je u govoru ocijenio da je od izuzetne važnosti da Memorijalni centar Srebrenica ima saveznike na tom nivou, te da su svi zajedno posvećeni borbi za istinu.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je govorila o važnosti inicijative za REKOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja genocida.

Predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo Romeo Franz moderirao je raspravu i naglasio da s gostima želi razgovarati o još uvijek teškom procesu pomirenja na zapadnom Balkanu.

 – Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koja se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu – kazao je Franz.

 Skup je pratio veliki auditorij iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 – Počeli smo s okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta u borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje – zaključio je Suljagić.

(Fena)

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …