Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta je “visočki lobi“?

Šta je “visočki lobi“?

Početak agresije na BiH u krugovima koji su se, nakon zatvaranja obruča oko Sarajeva, okupljali u Visokom, bio je jednim dijelom obilježen glasovima iz ovog grada koji su govorili da “ne treba ratovati, ne treba ginuti, treba se dogovoriti o podjeli BiH“. Nisu to bili glasovi Visočaka, stanovnika Visokog, nego lobističke, po nekim elementima paraobavještajne grupe koja je bila prisutna i u vrhu SDA, kao vladajuće stranke, i u vrhu državne vlasti.
Tokom agresije i nakon završetka rata, uslovno ga nazovimo, “visočki lobi“ je nastavio sa djelovanjem sve do danas i, kao i tada, nije vezan za Visočake, nego za neformalni centar iz kojeg je ova grupa djelovala. Još u ratnim godinama se govorilo kako su i najviši vojni komandanti postavljani po uticajem ovog lobija, a kao njegov istaknuti član, po nekima lider, spominjan je Mustafa Cerić, tadašnji reis u BiH. Vjerovatno je u tim pričama bilo i pretjerivanja, ali u godinama koje su dolazile sve više je potvrđivana hipoteza o snažnom političkom uticaju koji ova grupa ima, čak i nakon što su neki njeni članovi istisnuti iz političkih vrhova.
Političko djelovanje “visočkog lobija“ ne treba vezivati samo za ASDA, ekstremističku stranku nastalu iz nezadovoljstva osobnim, ali i grupnim položajem u vladajućoj SDA. Ono se prije svega ogleda u djelovanju u javnom prostoru, gdje na naizgled neobjašnjiv način pojedinci, manje ili više vezani za ovu skupinu, ne izlaze sa medija. Na jednako “čudan“ način neki drugi pojedinci postaju univerzitetski profesori, dekani, rektori, direktori škola … Sve u cilju ovladavanja prostorom obrazovanja. Ništa se ne dešava tajno, sve je javno, ali je sve na neobjašnjiv način “slučajno“ i baš “po mjeri“.
Pojedinci postaju nedodirljivi i sveprisutni. Kao mjere vrijednosti nameću se neke norme koje u razumnom svijetu teško da mogu biti prihvaćene. Dokazano nesposobni postaju odjednom uspješni i “dokazani“, a dokazano sposobni bivaju minimalizirani i njihovi učinci relativizirani.
U tome se mogu prepoznati djelovanja “visočkog lobija“, neformalnog centra moći zaduženog za “sluđivanje javnog prostora“ i uspostavljanje vlasti koja će voditi etničkoj podjeli BiH. Insistiranje na narodima kao suverenima unutar države, nije izraz neznanja, nego nastojanja da se BiH potkopa i kao društvo i kao država. Iza floskula o “jednakopravnosti“ i “poštivanju drugog i drugačijeg“, u smislu isključivog poštivanja pripadnosti narodu, krije se nastojanje rastakanja državnosti BiH i pretvaranja naše zemlje u vlasništvo etničkih oligarhija.
Zato za “visočki lobi“, nije problem suradnja nacionalističkih političkih organizacvija, jer na toj suradnji se i dešava razbijanje države. Lažna tolerancija, u stvari je maska za ekstremističku netoleranciju prema svima onima koji misle na drugačiji način. Nebuloze poput “visočkih piramida“, nipošto nisu tek puka glupost, nego način da se očigledno glupe tvrdnje uspostave kao relevantne. Kada se to jednom uspije sa “piramidama“, neće biti problem isto učiniti i sa nečim drugim, važnijim i djelotvornijim od izmišljenih građevina. U tome se nalazi “sluđivanje javnosti“, na kojem ovaj neformalni centar moći kontinuirano radi.
Uz podršku režimskih medija, često predstavljanih kao “nezavisni“, u tome su imali značajan uspjeh. Danas se u BiH javnom prostoru ne može na prvi pogled napraviti razlika između žita i kukolja. Rezultat je to kontinuiranog promoviranja izopačenosti kao vrijednosti. Na žalost, BiH nema intelektualni front i organiziranu snagu koja može razbiti ovo subverzivno djelovanje. Pojedinci koji se tome suprotstavljaju nisu dovoljni da bi se zaustavilo organizirano sluđivanje javnosti i destruiranje državnosti. Jednostavno rečeno: dok SANU kreira politiku svoje zemlje i aktivnost na jačanju uticaja u BiH i regionu, ANU BiH spava!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

semir-osmanagic-718x446

Šta sakrivaju “visočke piramide“?!

Misterija “visočkih piramida“ nema veze sa izmišljenim piramidama! Jedino što je misteriozno u vezi sa …

Powered by keepvid themefull earn money