Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Farmaceutske igre bez granica

Farmaceutske igre bez granica

Tragom istraživanja o dešavanjima u farmaceutskim krugovima, portal Ekran.ba je došao do informacije da je protiv “folklorne farmaceutkinje“ Binakaj Zahide bila podnesena krivična prijava, za koju je 2015. godine donesena naredba o neprovođenju istrage od strane Tužilaštva KS. Treba li napomenuti da je u to vrijeme glavna tužiteljica bila zloglasna Dalida Burzić? Tužilaštvo je procijenilo da prijavljene radnje “nisu krivično djelo“. O čemu se radilo?
U likvidacionom postupku nad pravnim licem Međukantonalna farmaceutska komora Sarajevo (MFK), međutim, pojavili su se dokazi koji su ukazivali na nečinjenje i poduzimanje radnji od strane Binakaj koje su nanijele štetu pravnom licu. Tako se pokazalo da je Binakaj nakon isticanja mandata neovlašteno nastavila obavljati funkciju predsjednika MFK, radeći na formiranju Komore magistara farmacije FBiH (KMF FBiH).
Vrlo je interesantno da je u formiranje nove komore bila uklučena i Snježana Bodnaruk, državna službenica u Federalnom ministarstvu zdravstva, kojoj je agažman u novoj komori, koliko smo mogli procijeniti, bio sukob interesa. O tome svjedoči i dopis predsjednice Komore magistara farmacije TK, koja ministra Mandića pita o vrsti angažmana državne službenice u instituciji kojom on upravlja, navodeći da se njen angažman može okarakterizirati kao sukob interesa.
Međutim, sukob interesa o kojem je ovdje riječ, očigledno je imao i širi značaj. Pored toga što su u formiranju (KMFBiH) sudjelovali državni službenici u sukobu interesa i osobe koje nisu farmaceuti, gospođa Binakaj nije činila ono što je imala kao obavezu u MFK, kao što je usklađivanje rada sa zakonskim odredbama. Umjesto obaveze koja je proisticala iz funkcije koju je obnašala, ona je radila na formiranju KMF FBiH.
Ne poduzimajući ništa na reguliranju rada MFK, Binakaj je instituciju koju je vodila dovela u poziciju da ne može funkcionirati, da bi, konačno, zahtjevala i blokadu računa na kojem je u tom momentu, prema našim saznanjima, bilo oko 200 000 km. Binakaj je, prema našim informacijama zahvaljujući manipulativnom ponašanju u jednom momentu bila predsjednica dvije komore!
MFK Sarajevo je zbog ovakvog stanja, prema navodima našeg izvora, pretrpila značajnu štetu, koja je rezultirala finansijskim obavezama. Kako je sve izgledalo, pokazuje situacija na ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu, održanom u likvidacionom postupku 1. 10. 2019., kada punomočnik KMF FBiH predočava Ugovor o donaciji zaključen između Udruženja farmaceuta FBiH i KMF FBiH, kojim se osnivač (Udruženje farmaceuta FBiH) u svojstvu donatora obavezuje na isplatu 100 000 km, a preostala sredstva po okončanju likvidacionog postupka MFK Sarajevo. Dakle, sredstva koja su, “zahvaljujući“ Binakaj ostala blokirana na računu. Naš izvor navodi da je na Sudu predočeni Ugovor bio fiktivan, zbog čega je podnesena i dopuna prethodno odbačene krivične prijave protiv Binakaj. Kako god bilo, ovdje očigledno nešto nije u redu! Tim prije jer je Binakaj na dan potpisivanja spornog Ugovora bila istovremeno i predstavnik MFK Sarajevo, sa čijeg računa su sredstva trebala biti isplaćena i predstavnik KMF FBiH, na čiji račun su ista sredstva trebala biti uplačena.
Naš izvor navodi da je prijavljena, kao odgovorna osoba u MFK Sarajevo sa umišljajem dovela do blokade rada institucije koju je vodila, kako bi sredstva koja je posjedovala MFK bila prebačena KMF FBiH. Ovakav zaključak je vrlo logičan i podržan činjenicom da je ista osoba predstavnik i pravnog lica u likvidaciji i pravnog lica koje preuzima sredstva iz likvidacije.
Vrlo je indikativna reakcija iz KM TK, kojom se postavlja pitanje “ko su delagati TK“ u KMF FBiH. Iz pisma proističe da su delegati, barem iz TK, fiktivni i odabrani od onih koji su osnivači KMF FBiH. Jednostavno rečeno, ispada da je formiranje KMF FBiH bilo nelegalno, odnosno da je ova Komora formirana sa nelegalnim predstavnicima iz najmanje jednog kantona. Sve to bi bilo formalno pitanje, koje bi mogli i trebali rješavati stručni krugovi, da iza svega ne stoji veliki novac i mogućnosti koje, kako nam se čini, pojedinci “debelo“ zloupotrebljavaju.
Farmaceutski tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

semir-osmanagic-718x446

Šta sakrivaju “visočke piramide“?!

Misterija “visočkih piramida“ nema veze sa izmišljenim piramidama! Jedino što je misteriozno u vezi sa …

Powered by keepvid themefull earn money