Home / VIJESTI / SVIJET / Tužna vijest: preminuo je veliki Peter Green

Tužna vijest: preminuo je veliki Peter Green

U 73. godini života preminuo je veliki blues gitarista Peter Green. Peter Green bio je centralna figura drugog velikog vala britanskog bluesa. Za njega je veliki B. B. King svojevremeno rekao: “On ima najslađi ton koji sam ikad čuo, on je jedini od čijeg me sviranja oblije hladni znoj. Bio je poznat po specifičnom tonu koji je stvarao svojim gitarama, posebno gitarom Gibson Les Paul 1959., na kojoj je odsvirao i najupečatljivije numere svoje karijere: Black Magic Woman i Albatross.
Ugledni magazin Rolling Stone uvrstio ga je među najbolje rock gitariste. Postao je poznat kao zamjena Ericu Claptonu u sastavu Bluesbreakers Johna Mayela. Nakon toga sa Mickom Fleetwoodom osniva sastav Fleetwood Mac, sa kojim je definitivno stekao svjetsku slavu. Poslije sviranja u ovom blues sastavu, Green nastavlja karijeru sa različitim, uglavnom njegovim pratečim bandovima.
Njegov život je obilježila i duševna bolest, zbog koje je godinama bio na liječenjima u sanatorijumima. Posljednje godine života takođe je provodio kreativno, ali skrhan bolešću i vremenskim mijenama njegov gitaristički sjaj nije imao onu snagu koju je imao krajem šezdesetih i u prvoj polovici sedamdesetih godina proteklog stoljeća. Otišao je još jedan velikan, iza njega je ostala njegova muzika, koja ga čini besmrtnim.

About Ekran

Check Also

GUDRUN

Gudrun Steinaker: Bosnom i Hercegovinom se ne može vladati!

Gudrun Steinaker, bivša ambasadorica Njemačke u BiH, tematizirajući političke odnose u regionu, vrlo precizno je …

Powered by keepvid themefull earn money