Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Webometrics razotkrio propast bh visokog obrazovanja

Webometrics razotkrio propast bh visokog obrazovanja

Nova rang-lista univerziteta u izdanju Webometricsa, nedvosmisleno je pokazala da je visoko obrazovanje u BiH propalo! Najbolje plasirani univerzitet iz naše zemlje je Univerzitet u Sarajevu (UNSA), koji se nalazi tek na 1496. mjestu. Stvarnu poziciju UNSA najbolje pokazuje poređenje sa susjednim zemljama i univerzitetima sa kojima je nekada naš najbolji univerzitet bio “rame uz rame“. Prema tom poređenju, UNSA bi u Hrvatskoj i Srbiji bio tek na četvrtom mjestu! Pritom se ne treba gubiti iz vida da je Sveučilište u Zagrebu pozicionirano na 589. mjestu, a Univerzitet u Beogradu na 440.! Dakle, beskrajno ispred UNSA!
Drugorangirani univerzitet u BiH je Univerzitet u Tuzli (UNTZ), koji se nalazi na 3081. mjestu! UNTZ bi u Srbiji bio tek na šestom, a u Hrvatskoj na petom mjestu! Ispred UNTZ je i Univerzitet u Prištini! Ipak, ne treba izgubiti iz vida da su i UNSA i UNTZ popravili svoju poziciju u odnosu na prethodno rangiranje. I jedan i drugi univerzitet su imali nesreću da su do prije nekoliko godina u njihovom vodstvu bili oni koji su zaduženi da unište visoko obrazovanje, posebno javne univerzitete, kako bi otvorili prostor za privatne. U tom projektu posebno su na udaru bile humanističke i društvene nauke. Kada se to zna, onda se može reči da su ova dva univerziteta zaustavila trend pada i da bi, uz ozbiljan i osmišljen rad mogli nastaviti sa povratkom na nekadašnje pozicije (UNSA je nekada bio na 722. mjestu).
Trend razvoja su nastavio je International University of Sarajevo (IUS), dok je Inernational Burch University Sarajevo pao za desetak mjesta. Ovi privatni univerziteti su zauzeli treće i četvrto mjesto u BiH, prestigavši sve ostale javne univerzitete. Na petom  mjestu je Univerzitet u Banja Luci, dok je Sveučilište u Mostaru šesto. Međutim, izuzimajući UNSA, svi univerziteti su rangirani kao nereferentne i deklasirane visokoškolske institucije.
Posebna priča je Unverzitet u Zenici, koji je dospio na 14. mjesto univerziteta u BiH! Time je samo potvrđeno pisanje portala Ekran.ba, koje je argumentirano najavilo ono što je Webometrics decidno potvrdio – “akademska mafija“ je uništila ovu visokoškolsku ustanovu. To će, svakako, biti posebna tema istraživanja portala Ekran.ba.
Zaključimo, visoko obrazovanje u BiH ima važnost samo za našu lokalnu zajednicu. Kao takvo može se reči da je uništeno. Uništili su ga oni unutar i izvan akademskih institucija koji nisu znali, ili nisu željeli da ga grade. Kada se zna da su univerziteti glavni generatori društvenog progresa, jasno je kakva nas budućnost čeka. I tako, dok institucije propadaju, razni Kukići, Avdispahići, Vlaisavljevići, Halilovići, Cerići i kojekakve Nune napreduju u grabljenju materijalnih sredstava. Njihovo bogaćenje direktno je proporcionalno siromašenju znanja i znanstvenih institucija u BiH. Nema nikakve sumnje da će se trend uništavanja znanosti u BiH nastaviti i da će univerziteti u našoj zemlji imati važnost samo za lokalnu upotrebu. Već sada oni nemaju nikakvog ugleda, a u budućnosti će ga, sa ovakvim trendom,  sigurno imati još manje.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …