Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Konačno iz VM pozitivna informacija

Konačno iz VM pozitivna informacija

Vijeće ministara BiH (VM) je na današnjoj sjednici razriješilo Dženana Salčina dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH i za v. d. direktora imenovao Muamera Bandića, a na period od tri mjeseca.

Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato sa mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, koja je provela javni konkurs za direktora Agencije za javne nabavke BiH te jednoglasno odbacio prijedlog da se za direktora ove agencije imenuje Kenan Vehabović.

Ovim je  VM konačno napravilo i jedan pozitivan potez. Odbacivanjem kandidature Kenana Vehabovića, pokazali su da ipak neko ko je toliko suspektno djelovao u dosadašnjem radu, ne može doći na poziciju sa koje bi mogao direktno biti uključen u korupcijske i druge nezakonite radnje.

Podsjetimo se, Kenan Vehabović je danas na poziciji sekretara zajedničkih službi Parlamenta BiH. Na tu poziciju je došao političkim putem, preko SBB i to sa mjesta inspektora za visoko obrazovanje u KS. Vehabovićevo “inspektorovanje“ je ostalo upamćeno po brojnim sumnjivim inspektorskim nadzorima, sumnjama u korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Konačno kao inspektor za visoko obrazovanje, on je svojoj supruzi i sebi obezbijedio diplome na instituciji koju je “pokrivao“ inspektorovanjem.

Vehabović je ostao upamćen kao inspektor koji je pojedine, nepodobne profesore uklanjao sa pojedinih predmeta iz formalnih razloga, da bi na njihovo mjesto dolazili čak i oni koji nisu imali ni doktorat iz predmetne znanosti. Najsumnjiviji je bio slučaj u kojem je Vehabović dekanu fakulteta na kojem je supruzi i sebi obezbijedio diplome, omogućio da predaje predmet koji nikada u životu nije ni slušao, niti je studirao znanost koja čini sadržaj predmeta. Nisu usamljeni oni koji misle da je Vehabović dio kriminogenih struktura, koje djeluju u javnim institucijama. Imao je podršku u svojim (ne)djelima od SBB i dijela SDA.

Odbijanjem da imenuje Vehabovića, VM je napravilo gest koji ukazuje da su njegove suspektne radnje došle do kraja. Postavlja se pitanje, da li će i kada Vehabović odgovarati za svoja (ne)djela?

About Ekran

Check Also

semir-osmanagic-718x446

Šta sakrivaju “visočke piramide“?!

Misterija “visočkih piramida“ nema veze sa izmišljenim piramidama! Jedino što je misteriozno u vezi sa …

Powered by keepvid themefull earn money