Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Webometrics ovjerio ono što je portal Ekran.ba analitički utvrdio: Damir Kukić je uništio UNZE!

Webometrics ovjerio ono što je portal Ekran.ba analitički utvrdio: Damir Kukić je uništio UNZE!

Sada više nema nikakvih dilema! Nova rang-lista Webometrics-a nedvojbeno je utvrdila da je Damir Kukić (i “akademska mafija“) uništio UNZE! Univerzitet u Zenici se nalazi na 11903. mjestu i spada u red institucija koje nemaju znanstveni i obrazovni kredibilitet. To je bilo i očekivano!
Univerzitet na kojem Damir Kukić, koji je suspektan u svakom pogledu, može biti rektor, a Memnuna Hasanica, koja je nesumnjivo sve samo nije znanstvenica i univerzitetska profesorica (uprkos titulama koje je zgrnula), jednostavno mora propasti. UNZE je, sa časnim izuzecima, postao institucija koja okuplja kvaziznanstvenike i akademske protuhe svake vrste. Dovoljno je samo vidjeti koliko je respektabilnih profesora otjerano sa Univerziteta i koliko je diletanata, uglavnom po političkoj i rođačkoj liniji dovedeno, pa će i laiku biti jasno da UNZE nije mogao drugačije završiti nego je završio – na 11903. mjestu!
“Ubogi“ ministar Spahija Kozlić, naravno, nema odgovora na ovu katastrofu, niti ga to uopće zanima, budući da ga muftija nije “mobilizirao“. Vlada ZDK se ne miješa u svoj posao i UNZE je prepustila “akademskoj mafiji“, koja podršku ima i u nečinjenju Tužilaštva ZDK i rektorove prijateljice, glavne tužiteljice Vesne Kaknjo. Sada je sasvim jasno da jedno javno dobro, koje bi trebalo biti osnova izlaska iz krize cijelog Kantona, propada zbog kriminala, nepotizma, korupcije i raznih oblika nedopustivog ponašanja. Sve uz pomoć nadležnih institucija, u prvom redu Ministarstva obrazovanja i Tužilaštva ZDK.
Vlada ZDK je pod pritiskom neformalnih centara moći UNZE prepustila grupici nasilnih i bučnih neznalica i jednostavno se ne interesira šta je sa institucijom. Dovoljno je samo sjetiti se skandala sa Ilhanom Bušatlićem, koji je na poziciju dekana došao falsificirajući podatke o svom nekažnjavanju. Nakon što je sve isplivalo u javnost i nakon što je utvrđeno da je Bušatlić pravosnažno presuđen za krivično djelo nasilništva, “ubogi“ ministar Spahija Kozlić umjesto krivične prijave, šalje depešu Damiru Kukiću da smijeni nasilnog Bušatlića. Kukić ga, naravno, nije smijenio, nego unaprijedio na poziciju prorektora. Tako je Bušatlić umjesto krivične prijave i javne osude, doživio promociju, a UNZE završio na 11903. mjestu.
Onaj ko ne vidi povezanost ovog i mnoštva drugih ovakvih i sličnih događaja na UNZE sa odronom koji je ova institucija doživjela na međunarodnom rangiranju, ili je glup, ili ne želi da to vidi! Činjenice govore da je od UNZE danas bolje rangiran i Univerzitet u Travniku, poznat po sumnjivim diplomama i još sumnjivijim profesorima. Može se reći da UNZE danas ne uživa status znanstvene i visokoobrazovne institucije.
Nikoga to ne treba iznenađivati, kada se zna da je jedna očigledna neznanstvenica antiakademskog ponašanja poput Memnune Hasanice dekanesa jednog od fakulteta. Ali Hasanica koliko nema znanstvenih i akademskih referenci, ima političkih, zato može raditi šta i kako hoće, pa i biti dekanesa.
Sve ovo se sa UNZE desilo isključivo za mandata Damira Kukića. Prethodni rektor, Dževad Zečić, UNZE je doveo do pozicije drugog univerziteta u BiH. Danas je isti taj Univerzitet na 14. mjestu! Takav sunovrat u historiji visokog obrazovanja u BiH nije viđen. Teško da će i biti viđen, budući da ne postoje dva Damira Kukića, kao što ne postoje dva univerziteta na kojim “akademska mafija“ tako suvereno vlada i gospodari.
Sasvim je sigurno da će UNZE nastaviti sa propadanjem ispod “morske razine“. Sve dok se kadrovska politika Univerziteta vodi u Muftijstvu i Visokom, te u odajama SBB i SDA, šanse za oporavak institucije (ako je to više uopće moguće) neće postojati. Nakon ovakvog debakla na međunarodnim rang-listama, najnormalnije bi bilo da Vlada KS smijeni kompletno rukovodstvo i uvede krizni menadžment! “Ubogi“ ministar Spahija Kozlić to nije želio učiniti ni nakon što je Upravni odbor UNZE rektora Damira Kukića ocijenio sa “nezadovoljava“. Nije li vrijeme da i Kukić i “ubogi“ Kozlić odu sa funkcija koje obnašaju, jer su svojim (ne)radom potvrdili da su društveno štetni na funkcijama koje obnašaju. O skandaloznoj Vesni Kaknjo, koja je takođe svojim (ne)radom duboko (do suučesništva?) involvirana u ovu aferu, ovog puta nećemo govoriti.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money