Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Glas razuma, ali nakon Bajrama!

Glas razuma, ali nakon Bajrama!

To je bilo i za očekivati. Neko se morao oglasiti i tražiti uvođenje restriktivnih mjera u BiH i, posebno, u Sarajevu. Najpogodnija osoba za to je, svakako, direktorica KCUS Sebija Izetbegović. “Morat će se uvesti nove restriktivne mjere. Vidjeli ste kako su u martu ljudi bolje poštovali odluke pa je pandemija dobro držana pod kontrolom i bili smo jedna od najuzornijih zemalja u svijetu. Zbog toga smo bili poštovani. Ali kada je došlo do gašenja mogućnosti zaraze, došlo je do relaksacije i prestanka poštivanja mjera i sad imamo ovo što imamo i sve nas vodi ka lošem scenariju”, kazala je direktorica KCUS-a. Problem je što je to rekla tek nakon što se provođenjem bajramskih obreda zaraza proširila. Ovaj “glas razuma“, morao je doći pun prije! Ali, to nije bilo ideološki poželjno i dopustivo i sada smo tu gdje jesmo. Sarajevo dnevno ima preko stotinu novooboljelih!
Problem, međutim, nije samo u Sarajevu. Virus se sve više širi Bosnom i Hercegovinom. Ministarstvo civilnih poslova (MCP) i Vijeće ministara (VM) morali bi hitno uvesti obavezni karantin za sve koji ulaze u BiH! Oni bi to i uradili, kada bi se bavili svojim poslom. Za MCP je važnije abolirati fašiste, nego zaštiti građane. Dok VM očigledno jedini zadatak ima u tome da pruža argumente Miloradu Dodiku da je BiH nefunkcionalna i nepotrebna. Svojim neradom VM to dobro radi! I to je jedino što dobro radi. Zato imamo dnevne eksplozije pandemije u BiH.
Situacija u BiH je takva da bi, napokon, odgovorni morali početi odgovarati za stanje širenja zaraze. Nečinjenjem i ugađanjem političkim centrima moći, VM, MCP i razni “krizni štabovi“ doveli su do velikog rasta zaraze u BiH. Bili smo svjedoci martovskog i aprilskog zaustavljanja širenja zaraze. Ali, bili smo svjedoci i corona-partyja na kojim su divljali isti oni koji su građanima uvodili zabrane. Staša Košarac je ostao na funkciji, uprkos javnom izrugivanju građanima. Nihad Fejzić je mirno otišao sa funkcije, a bio je u planu i za novu fotelju, uprkos pljuvanju u lice javnosti.
Ko sada, nakon corona-partyjanja odgovornih može građane kritikovati što ne poštuju mjere zaštite? Oni koji su ove besprizorne likove, poput Košarca, ostavili na pozicijama?! Sigurno ne oni!
Zato je jedini način zaustavljanja širenja virusa u BiH skup mjera, koje bi sadržavale:
1. uvođenje obaveznog karantina od 15 dana prilikom ulaska u BiH
2. zabrana rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara
3. obustavljanje ili drastično smanjenje javnog prijevoza
4. zabrana svih okupljanja.
Jedino ovakav, set drastičnih mjera, može zaustaviti širenje virusa. Da je to tako, uvjerit ćemo se ubrzo, kada dođe do nove eksplozije, direktno uzrokovane proteklim proslavama i vjerskim obredima. Direktorica Izetbegović je potpuno u pravu, ali njen apel dolazi zakašnjelo. Sada će biti znatno teže zaustaviti širenje pandemije, nego prije mjesec dana.
Konačno, neko bi morao razmisliti i o odgovornosti onih koji (ne)uvode mjere. O odgovornosti za sve veću smrtnost zaraženih uzrokovanoj neučinkovitim “mjerama“. Odgovornim se mora reči da trebaju odgovarati za stanje koje se svakodnevno pogoršava. Njihovo nečinjenje rezultira svakodnevnim umiranjem i novim zaraženim, potencijalnim bolesnicima sa smrtnim ishodom. Onima kojima su vjerske zabave i stranački partyji poput SFF važniji od života građana, morali bi ili biti maknuti sa funkcija koje obavljaju, ili odgovarati za ono što su učinili svojim (ne)činjenjem. Uvođenje novih-starih mjera jedini je način zaustavljanja širenja pandemije u BiH. Što prije to bude shvaćeno, bit će manje stradalih!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …