Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Suludi studentski pohod u Istanbul! Da li iza svega stoji kriminal i politika?

Suludi studentski pohod u Istanbul! Da li iza svega stoji kriminal i politika?

U organizaciji Turističke agencije Victorius d.o.o. u jeku pandemije koronavirusa organizirana je manifestacija Studentski pohodi u Istanbul! Suludo putovanje koje nosi veliki rizik mogućnosti zaraze, organizirao je Ahmed Nurković, nekadašnji voditelj Studentskog parlamenta UNSA (SPUS), za kojeg su postojale i još uvijek postoje sumnje u kriminalno djelovanje.
Portal Ekran.ba je već pisao da su braća Nurković, u vrijeme dok su vodili SPUS, registrirali turističku agenciju, preko koje su organizirali studentska putovanja. Ogroman novac za te potrebe dao im je tadašnji besprimjerni ministar Damir Marjanović. Nurkovići su tako do danas razvijali “poslove“ studentskih putovanja preko svoje turističke agencije, koja je, prema našim informacijama, pod vrlo čudnim okolnostima dobijala budžetski novac.
Vrlo je interesantno da na internetu ne možete naći Turističku agenciju Victorius, koja je organizator jedne manifestacije kojom se dovode u pitanje životi studenata. Organizator, očigledno, nema problema sa finansijskim sredstvima za organizaciju. Braća Nurković su, inače, viđena kao zapaženi sudionici u islamskim krugovima i neformalnim skupinama koje se skupljaju na džematskom principu. Da li Victorius ima veze sa tim, ne znamo i ne možemo tvrditi. Međutim, činjenica da se u vrijeme erupcije pandemije u BiH organiziraju studentska putovanja, dovoljno govori da sumnje imaju svoje opravdanje.
Posebno kada se ima u vidu da je i nastava na fakultetima bila isključivo online izvođena, što će vjerovatno biti nastavljeno i narednog semestra. Dakle, nastava se ne može izvoditi u normalnim okonostima, ali studentska putovanja mogu! Nije li to dokaz da iza svega (iza Nurkovića) stoje neformalni centri moći? I šta je, u konačnom cilj putovanja braće Nurković? Promicanje kulture? U čemu se ogleda to promicanje kulture i čije kulture?! Ništa u svemu ovome nije transparentno, baš kao i agencija koja organizira putovanje.
U svakom slučaju, ostaje zabilježeno da je projekat Nurkovića važniji od zdravlja! Baš kao što su i vjerski obredi u BiH važniji od zdravlja građana! Da li to znači da se i u “studentski pohodima“ dešavaju neke stvari “važnije od života“. Nesumnjivo je  da ovo putovanje predstavlja ekstremni zdravstveni rizik, ali ga niko u javnosti nije osporavao. Ne govori li i to da, uprkos riziku, niko ne osporava “kolektivno okupljanje“ u autobusima i to ni manje ni više nego 600 mladih ljudi o mogućnosti da iza svega stoji politika?
Kada se ima u vidu da su suspektna braća organizatori manifestacije, sumnje su vrlo logične. Njihova povezanost sa političkim i vjerskim krugovima kao i zaštita koju su imali u dosadašnjim suspektnim radnjama u SPUS, daje indicije da “studentski pohodi“ imaju drugi karakter od kulturnog i obrazovnog, sasvim sigurno finansijski,  a vrlo moguće i politički. Nisu li karantini prilikom ulaska u BiH ukinuti i zbog ovih i ovakvih putovanja? Dosta toga upućuje na to!

About Ekran

Check Also

fahrudin_radon

“Poželjni bošnjački partner“ Dodika i Čovića se zalaže za elektronsko glasanje!

Nema šta Fahrudin Radončić nije u stanju izbaljezgati kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima SDA! …

Powered by keepvid themefull earn money