Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Obistinjuju se prognoze portala Ekran.ba! Novih 167 zaraženih u Sarajevu! Živimo li u teokratskom društvu?!

Obistinjuju se prognoze portala Ekran.ba! Novih 167 zaraženih u Sarajevu! Živimo li u teokratskom društvu?!

Na žalost, ponovo se obistinjuju crne prognoze portala Ekran.ba. Kao što smo najavili, Sarajevu i BiH prijeti velika eksplozija zaraze koronavirusom, uzrokovane bajramskim praznicima. U Sarajevu je samo za posljednja 24 sata registrirano novih 167 zaraženih! Da li ulazimo u katastrofu talijanskog i španskog scenarija?
Turski eksperti danas govore da očekuju novu eksploziju oboljelih poslije bajramskih praznika, kod nas niko ne smije ni da spomene vezu vjerskih praznika i širenja pandemije. Međutim, ta veza je sve očiglednija.
Za razliku od kosovskog reisa Husein Kavazović nije pozvao vijernike da ne dolaze na bajramska okupljanja i da, u cilju zdravstvene zaštite, ne dolaze ni u BiH radi porodičnih okupljanja. Njemu je, očigledno, važnije bilo provođenje vjerskih obreda i uticaj na vjernike kroz njihov sadržaj. Sada kada imamo eksploziju zaraženih u Sarajevu, niko se ne javlja! Živimo li u društvu u kojem se stvarna moć krije u vjerskim institucijama? Živimo li u društvu u kojem je važnije šta kažu vjerski službenici, nego ljekari? Živimo li u društvu u kojem su vjerski obredi važniji od života građana? Živimo li u društvu u kojem vjerski poglavari određuju mjere borbe protiv pandemije? Kada slušamo direktora Hitne pomoći u Sarajevu, čini na se da je to tako, jer za njega je medicina samo pomagalo za vjersko pravilo “ako Bog da“!

O tome ne govore ništa ni iz “kriznih štabova“, koji su, očigledno pod uticajem vjerskih institucija, uprkos zdravom razumu, ostavili otvorene granice BiH i omogućili ulaz u našu zemlju bez obaveznog karantina! Rezultat takvog ponašanja odgovonih, vidjet ćemo već u narednih desetak dana, a vrlo vjerovatno da ćemo do kraja ljetnog perioda morati da se borimo sa posljedicama nerada VM, MCP i “kriznih štabova“ svakojakih vrsta.
Do koje mjere su politički interesi iznad interesa građana, najbolje je nedavno pokazao Šefik Džaferović, lakej Bakira Izetbegovića, koji je u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u razgovoru sa predsjednikom Turske Erdoganom, izrazio nastojanje da se ukinu ograničenja za ulazak državljana Turske u BiH! Džaferoviću je, očigledno, važnije dodvoriti se Erdoganu, nego zaštititi građane BiH. Baš kao što je onima koji podržavaju suspektnu braću Nurković, iz nepoznatih razloga važnije organizirati neki studentski pohod (čiji cilj nije jasan!), nego zaštititi studente i omogućiti im kvalitetno obrazovanje.
Cjelokupno ponašanje vlasti u BiH pokazuje da im do zdravlja i života građana uopće nije stalo. Mjere kojim se tobože bore protiv pandemije, već na prvi pogled se prepoznaju kao neučinkovite, a ponašanje vlastodržaca iste još dodatno čini nerespektabilnim. Kada bi kojim slučajem tužilaštva radila svoj posao, već sada bi bilo neophodno utvrditi odgovornost nadležnih za neučinkovite mjere. Portal Ekran.ba je u prethodnim danima objavio prijedlog mjera koji smo formulirali na osnovu konsultacija sa lječnicima. Ono što imamo na terenu, u suprotnosti je sa našim prijedlogom, ali nije u suprotnosti sa predviđanjima koja smo dali ukoliko se nešto hitno ne poduzme.
Puno je razloga za zabrinutost. Najviše njih potiče iz nesposobnosti i nemara vlasti. Zato apeliramo na građane da smanje izlaske iz kuća i stanova na najmanju moguću mjeru i svoje ponašanje u socijalnim kontaktima primjere preporukama svjetskih zdravstvenih institucija. To je u interesu svih nas!

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …