Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta sakrivaju “visočke piramide“?!

Šta sakrivaju “visočke piramide“?!

Misterija “visočkih piramida“ nema veze sa izmišljenim piramidama! Jedino što je misteriozno u vezi sa ovim izmišljenim objektima Semira Osmanagića jeste zašto državne institucije daju silan novac za očiglednu izmišljotinu. “Dolasci stranaca“ i kojekavih gostiju u posjetu Osmanagićevim piramidama dokaz su njihove stvarnosti taman koliko je i dolazak hodočasnika dokaz za ukazanje Gospe u Međugorju. Razlika je u tome što država ne daje novac za međugorska ukazanja, ali daje izdašna sredstva za Osmanagićevo “ukazanje piramida“. Nakon nedavne posjete Visokom, Novak Đoković ni sam nije znao zašto je bio u društvu Osmanagića.
Kako saznaje portal Ekran.ba, razlog ove posjete je bio političke prirode. Đoković je, pored privatnih razloga, dolazak u BiH želio iskoristiti i kao iskazivanje “dobre volje“. To iskazivanje mislio je da ispunjava posjetom “piramidama“. Ispostavilo se da uopće ne zna ni zašto je bio tamo, budući da “piramide“ nemaju veze sa politikom. Bar tako se čini!
Na osnovu informacija do kojih smo došli preko naših izvora upućenih u “visočka dešavanja“, projekat “visočkih piramida“ je politički projekat prvog reda. On sa jedne strane ruše svaku relevanciju nauke i naučnih objašnjenja, nipodašatava univerzitete i institute, a diže u visine vračeve i vjerska objašnjenja o čovjeku, ali i o Bosni! Sa druge strane, izdašno finansiranje Osmanagićevih izmišljotina, samo je paravan za finansiranje neformalnog centra moći, koji nastoji držati poluge društva u svojim rukama. Mediji, obrazovanje, kultura i javni prostor uopće, poseban su fokus tzv. “visočkog lobija“, koji svojim uticajem obesmišljava vrijednost znanja, nauke i kulture kakvu danas priznajemo.
Za sve to su potrebna sredstva, kako bi se moglo raditi na ciljevima koji se iz dana u dan postižu devalvacijom obrazovanja, kulture i javnog prostora. Halucinogena tvorevina “visočke piramide“, projekat je društveog uticaja i finansiranja visočkog lobija, koji uzdižući Osmanagića ruši etablirane vrijednosti i otvara prostor za postavljanje novih, političkim ciljevima prihvatljivih vrijednosti, koje se ne oslanjaju na znanje i sumnju kao početak znanja, nego vjerovanje.
Zato i Osmanagićeve piramide jedino što nude, nakon ko zna koliko skršenog budžetskog novca, jeste vjerovanje. U “piramide“ morate vjerovati, da bi one mogle postojati i da bi “visočki lobi“ mogao funkcionirati. Nemoguće je da nakon više od deset godina nije otkrivena niti jedna strana zida “piramide“! Ali to što je nemoguće, treba biti stvarnost, a ne ono što je stvarnost – da su piramide bizarna izmišljotina usmjerena na vrijeđanje zdravog razuma!
Činjenica da niti jedna finansijska inspekcija nije istraživala višemilionska primanja Osmanagićeve fondacije, takođe govori da su “piramide“ pod zaštitom političkih centara moći. Kako i ne bi bile, kada se taj centar moći koji brine o njima, finansira od njihovog nepostojanja i Osmanagićeve priče. To što državne institucije daju novac za jednu suludu izmišljotinu i što ista dobija i medijski prostor, samo govori da iza nje postoji ozbiljna pozadina.
Silni bh novinari i još silniji mediji nisu, primjera radi, istraživali ranije Osmanagićeve izmišljotine, poput one da je Adolf Hitler još uvijek živ, o čemu je pisao ovaj “otkrivatelj piramida“. Naravno da nisu, jer bi tada i sva priča o “piramidama“ bila shvaćena u svojoj punoj bizarnosti. Ali Osmanagićeve halucinacije o Hitleru, bile su glavna referenca onima koji su tražili nekoga ko će bez oklijevanja i potpuno samouvjereno otkriti “piramide“.
Malo je onih koji misle svojom glavom, a kojima nije jasno da je u projekcijama nekih politika BiH bila i treba i da ostane zemlja glupih i zatucanih ljudi. Halucinogene piramide su idealna priča za to, a još ako se mogu preko te priče crpiti i budžetski novci za finansiranje centara moći koji rade na razgradnji bh društva, to je onda idealno! Uostalom, mediji i svi zainteresovani mogu pitati vlasti u Zenici i Sarajevu zašto daju novac Osmanagiću, a isti ne ulažu u institucije obrazovanja i kulture? Možda je sa ovim propitivanjem najbolje početi od Semihe Borovac, koja je svojevremeno kao gradonačelnica Sarajeva uskraćivala novac za nauku i kulturu, ali je izdašno podržavala “visočke piramide“. Nju treba pitati ko joj je rekao da novac Grada Sarajeva daje za “visočke piramide“! Ona sama, sigurno, nije imala pojma o tome da ovu halucinogenu tvorevinu treba podržati.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

fahrudin_radon

“Poželjni bošnjački partner“ Dodika i Čovića se zalaže za elektronsko glasanje!

Nema šta Fahrudin Radončić nije u stanju izbaljezgati kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima SDA! …

Powered by keepvid themefull earn money