Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Austrijske mjere u suzbijanju pandemije su potpuno suprotne od onih u BiH!

Austrijske mjere u suzbijanju pandemije su potpuno suprotne od onih u BiH!

Od ponoći, za povratak u Austriju s odmora iz Hrvatske potreban je negativan PCR test s obzirom na to da je stupilo na snagu upozorenje za putovanje u Hrvatsku. Zbog sve većeg broja povratnika s odmora u Hrvatskoj među novozaraženima, Austrija je u petak odlučila da Hrvatsku stavi na listu rizičnih zemalja, odnosno da izda upozorenje na putovanje, koje je stupilo na snagu od ponoći. Svi oni koji se vraćaju iz Hrvatske u Austriju, moraju imati negativan PCR test. Ko ga nije uradio u Hrvatskoj, mora ga, u roku od 48 sati, uraditi u Austriji o svom trošku. Upozorenja za putovanje Ministarstvo vanjskih poslova Austrije izdalo je za ukupno 32 zemlje, a među njima je sada i Hrvatska. Ukoliko se ignorira ta obaveza, predviđena je novčana kazna do 1.450 eura, a ako se ispostavi da je osoba oboljela i nekoga zarazila, bit će i krivično gonjena. S obzirom na to da su austrijske vlasti još u petak pozvale sve svoje građane koji se nalaze u Hrvatskoj, da se vrate u zemlju, ministar zdravlja Rudolf Anšober je, kako povratnici prije stupanja na snagu nove mjere ne bi širili virus, omogućio besplatno testiranje za sve one koji su boravili u Hrvatskoj, a vratili se u Austriju između 7. i 16. augusta.

Tako to rade odgovorne vlasti, kojima je zdravlje građana važnije od profita i sitnih populističkih poena! U BiH je sve suprotno! Građani BiH bez problema prelaze granicu, neovisno o tome da li dolaze iz epidemiološki ugroženih krajeva ili ne. Trenutno veliki broj građana BiH ljetuje u Turskoj, zemlji sa najviše zaraženih, ali pri povratku neće imati obavezu da se testiraju. Porast zaraženih u BiH, posebno u Sarajevu vjerovatno je direktna posljedica nemara vlasti, koje su ukinule stroge mjere koje su davale rezultate u borbi sa coronavirusom.

Mjere austrijskih vlasti pokazuju da je nužno pooštriti mjere i kontrolirati prelaske granice, na način da se uvede obavezno testiranje i samoizolacija! Umjesto takvih mjera, vlasti u BiH kopiraju mjere Srbije, koja i dalje bilježi veliki rast novozaraženih, što će se vrlo vjerovatno nastaviti i u narednom periodu. Srbija, kao i BiH, umjesto zatvaranja kafana i tržnih centara, te smanjenja javnog saobraćaja, želi prekinuti online nastavu u školama i na fakultetima. Teško je povjerovati da ovakvo popuštanje mjera neće dovesti do povećane zaraze! Vlasti u BiH slijede i prepisuju upravo mjere iz Srbije!

Zato preostaje jedino apelovati na građane! Vlast, očigledno, ne zanima epidemiološka situacija. Građani su prepušteni sami sebi i zato apelujemo da se pridržavaju poznatih mjera prevencije!

About Ekran

Check Also

memic slucaj

Udruženje Dženan Memić traži smjenu Tegeltije i cijelog VSTV!

Udruženje “Dženan Memić” u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine, u 12 sati predat će zahtjev …

Powered by keepvid themefull earn money