Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Visoko obrazovanje u BiH je sistemski uništeno

Visoko obrazovanje u BiH je sistemski uništeno

Najnoviji rezultati rangiranja univerziteta iskazani na Webometricsovoj listi, pokazuju da je visoko obrazovanje u BiH dovedeno na najnižu razinu u povijesti naše zemlje. Gledajući objektivno, bh visoko obrazovanje se približava afričkoj kvaliteti u ovoj oblasti. Do prije trideset godina stanje je bilo sasvim drugačije.
Osamdesetih godina Univerzitet u Sarajevu (UNSA), ali i univerziteti u Tuzli i Banja Luci, imali su status ozbiljnih znanstvenih i obrazovnih institucija. UNSA je bio rame uz rame sa univerzitetiuma u Beogradu i Zagrebu, dok su ostali bh univerziteti bilježili stalni razvoj. Agresija na BiH je prilično devastirala visoko obrazovanje u materijalnom smislu, ali u ljudskim potencijalima univerziteti su zadržali konkurentsku poziciju sa univerzitetima u regionu.
Stanje se drastično počinje mijenjati poslije 2010. Na pozicije ministara dolaze nekompetentne osobe, a univerziteti su sve više u zagrljaju politike. Politički, a ne znanstveni i akademski razlozi i parametri su sve više dominirali univerzitetima. Najviše su u tome prednjačili Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS), UNSA i Univerzitet u Tuzli (UNTZ), kasnije Univerzitet u Zenici (UNZE).
Prevladavanjem političkog nad akademskim i znanstvenim, univerziteti su tonuli na međunarodnim rang-listama. Sve je manje bilo kredibilnosti, a sve više poslušnosti i sitnih materijalnih interesa. To je visoko obrazovanje u BiH dovelo do potpune inferiornosti u međunarodnim relacijama i neprepoznavanja u smislu kvaliteta istraživačkog i obrazovnog rada.
Vlasti su od univerziteta pravile političke škole i ciljano uništavale akademske slobode i istraživački rad. Cilj koji je primitivna nacionalistička vlast postavila u stvaranju društva pokornih, a ne slobodnih, bio je ostvariv samo ukoliko se znanje učini bezvrijednim, “izmišljenim“ kriterijem, a univerziteti ideološkim školama. U tom cilju zamjenom za znanje uspostavljana je vjerska infrastruktura i ideologija, a “znanstvenim“ otkrićima proglašavane su raznorazne gluposti, poput halucinogenih “visočkih piramida“, a “relevantni znanstvenici“ su pravljeni od psihičkih bolesnika.
Sve to je doprinijelo potpunom urušavanju sistema vrijednosti, degradiranju univerziteta u kvalitativnom smislu, što je i bio cilj vlasti. Nedavno najavljivanje “značajnih projekata u obrazovanju“ parizer-ministra Anisa Krivića, najbolja je potvrda toga. Za potrebe medija i stvaranja lažne slike u javnosti, on slavodobitno govori, između ostalog, o stvaranju razvojno-istraživačkog centra. Krivić, naravno, ne zna da je takav centar, dok se on na reklamama davio parizerima, postojao na UNSA, da je bio izuzetno međunarodno referentan i da su osobe angažirane u njemu prošle obuku na Oxford univerzitetu! Takav centar je uništio, između ostalih, njegov “savjetnik“ Damir Marjanović, a nakon njegovog uništenja UNSA je doslovno doživio “potop“! Parizer-ministar sada, nemajući pojma šta da radi, najavljuje formiranje nečega što je rasformirao onaj koji ga savjetuje! Naravno, on nema namjeru ni prstom mrdnuti da se tako nešto formira (izuzev u političke svrhe), ali dobro zvuči za javnost! To je slika stanja visokog obrazovanja!
Visokim obrazovanjem već deset godina gospodare diletanti! Mogućnost da oni mogu gospodariti, međutim, politički je stvorena i artikulirana. Cilj svega je uništenje mišljenja i slobodnog djelovanja u društvu. Teško da neko ko je upućen u stanje u visokom obrazovanju danas može misliti da je situacija kakvu imamo “slučajno“ nastala. Baš kao što teško može biti slučajno da se na poziciji ministra u posljednjih više od deset godina nalaze isključivo osobe koje svojim kapacitetima teško da mogu biti i direktori nekog manjeg istraživačkog centra.
Takvi su, međutim, traženi i poželjni. Rezultat svega je porazan plasman u međunarodnim relacijama univerziteta, koji prati haotično stanje u društvu.
Ne možemo ne konstatirati da ovakvo stanje u visokom obrazovanju ne samo da predstavlja opasnost za razvoj društva, nego sasvim sigurno predstavlja i opasnost za opstanak države. Niti jedna država koja se odriče znanja danas nije stabilna. Vladajuće političke oligarhije, bez iznimke, ne samo da se odriču znanja, nego ga shvataju kao opasnost za opstanak na vlasti. Zato imamo svakodnevno propadanje znanstvenih institucija, uz tendenciju da će stanje biti još mnogo gore.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

fahrudin_radon

“Poželjni bošnjački partner“ Dodika i Čovića se zalaže za elektronsko glasanje!

Nema šta Fahrudin Radončić nije u stanju izbaljezgati kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima SDA! …

Powered by keepvid themefull earn money