Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Providne laži Fahrudina Radončića i njegovih političkih starleta

Providne laži Fahrudina Radončića i njegovih političkih starleta

Nisu ni prestale odzvanjati riječi Fahrudina Radončića kako SBB nema ništa sa SDA i kako njihova koalicija više ne postoji, a u medijima se pojavila informacija da SBB koalira sa SDA u Mostaru. Jeftine i odavno potrošene žvake o “probosanskom“ bloku i “višim interesima“ radi kojih SBB koalira sa SDA, sasvim sigurno će i ovoga puta biti Fahrudinovo smiješno opravdanje. Do sada smo se nebrojeno puta mogli uvjeriti u Radončićevo podržavanje HDZ i Dragana Čovića, tako da nema nikakvog razumnog smisla da na predstojećim izborima ne bude sa njim u koaliciji i u Mostaru.
Razlog zašto Radončić koalira sa SDA, a ne sa HDZ (kojoj inače služi), jeste u tome što je gotovo izvijesna pobjeda HDZ u Mostaru. SDA je svojom višedecenijskom politikom uništila svaku mogućnost za neki “probosanski blok“, svodeći takve sintagme na bijedne služničke uloge kriminalu i nacionalizmu koji stoji u osnovnoj djelatnosti ove stranke. Sada, nako svega, u Mostaru nema šansi nikakva koalicija u kojoj će biti SDA.
Sa druge strane, Radončić je Čoviću potreban baš u Mostaru. U najvećem hercegovačkom gradu borba će se voditi između stranaka strogo podijeljenih u nacionalne torove. Tamo će biti presudno važno pripadati jednom od narodnih korpusa. U takvoj situaciji, svaki Radončićev prolaz u “bošnjačkom prostoru“ vlasti, direktni je bonus track dobitak za Čovića. Nesumnjivo je da će SBB sudjelujući u mostarskoj vlasti na svaki način podržavati HDZ, u prilikama kada je to moguće i neophodno.
Pored toga, Radončiću je hitno potrebna rehabilitacija u nacionalističkom prostoru. On je odavno karakteriziran kao “podvala Srbije Bošnjacima“, poželjni bošnjački partner koji ispunjava sve želje srpskih nacionalista i vijerni sluga srpskih obavještajnih agencija. Sa takvim optužbama, iznesenim čak i u knjigama pojednih autora, Radončić će teško opstati u politici, jer postaje sve jasnije da te optužbe i sumnje nisu neutemeljene. Zato mu je potrebna “probosanska koalicija“ u kojoj će se predstavljati kao “legitimni bošnjački predstavnik“. Budući da je takva koalicija već gubitnik, Radončiću nije problem da bude “na suprotnoj strani“ od Dragana Čovića, što predsjedniku HDZ ne samo da odgovara, nego predstavlja i mogućnost da skoro cijelu novu vlast u Mostaru uzme u svoje ruke.
Naravno, ostaje pitanje kako je moguće da u SDA ne znaju za ovu Radončićevu igru. Naivno je misliti da SDA nije svjesna Radončićeve uloge, baš kao što je naivno misliti da upravo takva uloga odgovara ovoj stranci. Tako će na mala vrata biti ostvareni planovi prepuštanja Mostara hrvatskoj nacionalističkoj politici i zauzvrat dobijanja nekih kompenzacija u središnjim dijelovima Bosne. SDA je suučesnik u Radončićevom koaliranju sa HDZ, odnosno ona preko Radončića ostvaruje svoje interese u etničkoj podjeli zemlje. Kako će se sve odigrati u Mostaru, vidjet ćemo. Prve informacije govore o tome da je SDA koalicijski blok u ozbiljnom minusu čak i u odnosu na SDP i NS.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …