Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nova krivična prijava protiv “akademske mafije“ UNZE

Nova krivična prijava protiv “akademske mafije“ UNZE

Zahvaljujući pouzdanim suradnicima, portal Ekran.ba je dobio tekst nove krivične prijave protiv “akademske mafije“ na Univerzitetu u Zenici (UNZE). U krivičnoj prijavi se navode informacije koje je Ekran već objavljivao, ali i nove činjenice vezane za kriminalna djelovanja na Univerzitetu.
Tekst akta koji je upućen Federalnom ministarstvu za unutarnje poslove, počinje konstatacijom da se kriminalne radnje na UNZE nesmetano odvijaju zahvaljujući glavnoj tužiteljici ZDK Vesni Kaknjo, Kaknjo je, kako se navodi u ovoj prijavi, “kućna prijateljica rektora Damira Kukića“ i zbog toga se njeno “postupanje“ po prijavama protiv njenog prijatelja svodi na – arhiviranje. O stanju u Tužilaštvu ZDK, govori nastavk teksta, gdje se navodi da jedan broj tužilaca ima bliske odnose sa predsjedavajućim Senata UNZE Alaudinom Brkićem, kod “kojeg ti tužioci polažu ispite na magistarskom i doktorskom studiju“.
Autor(i) teksta, očigledno stručne osobe, dalje navode: “Dakle, radi se o organizovanom kriminalu u kojeg su umješani i tužioci Zeničko-dobojskog kantona“, zbog čega kriminalne radnje prijavljuju federalnim organima gonjenja, svjesni da u Tužilaštvu ZDK niko neće ništa učiniti da se nezakonitosti zaustave. Tužilaštvo ZDK je očigledno uvezano u kriminalno kolo na UNZE, koje ne samo da zloupotrebama položaja i ovlasti stiče protivpravnu imovinsku korist, nego i teško maltretira i diskriminira “nepodobne“ profesore i uposlenike.
Iz materijala koje smo dobili, vidi se da rektor Damir Kukić i njegovi suučesnici, na neciviliziran način ignoriraju i zahtjeve resornog Ministarstva obrazovanja.
Neizvršavanje sudskih presuda, koje bi moralo biti okarakterizirano kao krivično djelo, zahvaljujući nečinjenju Vesne Kaknjo na UNZE ne samo da nije sankcionirano, nego je ustaljena praksa “akademske mafije“. Glavna tužiteljica takvu praksu podržava i dopušta da se viktimizacija “nepodobnih“ nastavlja i nakon dobijenih sudskih presuda. Činjenica da Kukić i njegova bratija odbijaju isplatiti i pravosudnim presudama dobijeni novac uposlenika, ne samo da gvori da se ovdje zaista radi o kriminalcima, nego nedvosmisleno upućuje na to da je nezakonito postupanje praćeno i nastavljanjem zlostavljanja.
Nije li konačno došlo vrijeme da “akademska mafija“ na UNZE bude raskrinkana i stavljena tamo gdje joj je mjesto? Nije li krajnje vrijeme da se u Rektorat UNZEvrati civilizirano ponašanje i civilizirane norme djelovanja? Konačno, nije li krajnje vrijeme da se utvrdi i eventualna krivična odgovornost glavne tužiteljice ZDK Vesne Kaknjo? Izgleda da svima postaje jasnije da se u dešavanjima na UNZE radi o organiziranom kriminalu, za koji neko konačno mora snositi odgovornost.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …