Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Otišao je još jedan velikan – Jiri Menzel

Otišao je još jedan velikan – Jiri Menzel

Bijedni bh mediji jedva da su zabilježili vijest da je 5. 9. 2020. preminuo čuveni češki reditelj Jiri Menzel. Nije čudno da mediji u BiH nisu registrirali ovu vijest, budući da njihov intelektualni doseg dobacuje samo do Jelene Karleuše, Ismira Juska i sličnih velikana antiintelektualizma.
Jiri Menzel je bio jedan od najznačajnijih evropskih reditelja. Oscara je dobio 1966. sa svoji prvim dugometražnim filmom, čuvenim djelom Strogo kontrolirani vozovi. Nominacije je imao i dvadeset godina kasnije, kada je snimio jednu od najboljih komedija ikada – Selo moje malo!
Pored ovih filmova, Menzel je bio reditelj i nekoliko izuzetno značajnih ostvarenja, od kojih izdvajamo: Hirovito ljeto (1968), Ševe na niti (1969), Veličanstveni momci sa kamerama (1978), Striženo-skraćeno (1980.). Pored fimske režije, Menzel je bio poznat i kao izuzetno uspješan teatarski reditelj.
Menzelovi filmovi su obilježeni dubokim humanističkim promišljanjem, predstavljenim na jedinstven način i u formi razumljivoj ne samo za nadprosječno obrazovane gledatelje. Humorom se koristio kao obilježjem humanosti i jedinstvenom karakteristikom ljudskog življenja. Bio je pod udarom komunističkog režima, njegovi su filmovi bili zabranjivani, ali uprkos ozbiljnim egzistencijalnim problemima, Menzel je do kraja života ostao vjeran humanizmu, intelektualizmu i nastojanju stvaranja boljeg svijeta. Njegova djela svjedoče o tome!

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Powered by keepvid themefull earn money